Video

Omwonenden spoor Vught teleurgesteld over keuze voor lang stuk verdiept spoor: 'Heel veel overlast'

17 december 2015 om 23:09
nl
Niet 147, maar slechts achttien huizen in Vught moeten wijken voor aanpassingen aan het spoor. Vanaf 2022 razen daar veel meer treinen over het spoor. Er komt 1,6 km verdiept spoor, onder meer om te voorkomen dat automobilisten in het dorp voortdurend voor gesloten slagbomen staan. Er hoeven veel minder huizen plat dan bij een andere optie die er lag. Toch is het voor omwonenden teleurstellend.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Neem de bewoners van een aantal huizenblokken aan de Spoorlaan bijvoorbeeld. Wanneer gekozen was voor een kortere versie van een verdiept spoor, hadden zij hun huizen moeten verlaten. Kopers zouden worden uitgekocht, huurders konden naar een andere woning.
'Wonen in bouwput is onacceptabel'Nu is gekozen voor een variant waarbij ze in hun huizen kunnen blijven. Dat klinkt positief, maar dat is het niet. "De grens van de bouwput komt hier straks tot de stoep. Op vijf passen van mijn voordeur. En dat kan vier of vijf jaar gaan duren, hebben we begrepen. Dat is onacceptabel."
Toch reageert deze man gelaten, nu er na een jarenlange discussie een oplossing ligt die niet in zijn voordeel uitpakt. "De woningstichting wil ons graag helpen. Waarschijnlijk kunnen we tijdelijk een andere woning krijgen. Maar ik denk dat we hier wel definitief weg zullen gaan."
"We wisten wel dat dit ging gebeuren. En we hebben er ook niet zoveel moeite mee. Voor Vught is het beter dat het spoor op deze manier wordt aangepakt", voegt hij eraan toe.
Door naar de Van Miertstraat. Ook daar is het nieuws van donderdagmiddag niet met gejuich ontvangen. Ter hoogte van de straat zal voor de duur van vijf jaar een tijdelijk spoor worden aangelegd. "Dat betekent dat al die tijd dat het tijdelijke spoor wordt aangelegd en gebruikt, we hier heel veel extra geluid en trillingen zullen hebben. Het wordt een woonomgeving die je niemand toewenst."
Naar de rechterHoewel sommige omwonenden langs het spoor toch een bordje 'Te Koop' in hun tuin hebben staan, weten de meesten wel dat ze weinig kans maken hun huizen nu nog te verpatsen. En dus ziet een bewoner van de Van Miertstraat nog maar één optie. "Ik denk dat er de nodige rechtszaken gaan volgen, ook voor mij is daar eigenlijk geen ontkomen aan."
Of dat voelt als David tegen Goliath? "Ja, de overheid heeft veel meer middelen. En dat is precies waar de mensen aan het spoor zich aan ergeren. Dat de overheid dit doordrukt en niets regelt voor de mensen die getroffen worden."
LichtEr gloort nog licht aan het einde van de tunnel. "De gemeenteraad heeft duidelijk uitgesproken dat ze iets willen doen voor de mensen die nu getroffen worden. En in mijn ogen is het éénvoudig. De huizen opkopen van mensen die willen verhuizen, dat is alles wat we willen. "

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.