Uitbraak Klebsiella-bacterie in Jeroen Bosch Ziekenhuis ‘onder controle’: 900 patiënten onderzocht

18 december 2015 om 14:21
nl
De uitbraak van de besmettelijke Klebsiella-bacterie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch lijkt onder controle. Dat is de eerste voorzichtige conclusie van het ziekenhuis. In totaal zijn negentien patiënten besmet geraakt met de multiresistente bacterie. De drie nieuwe gevallen blijken ex-patiënten die de bacterie tijdens hun verblijf in het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben opgelopen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het ziekenhuis durft niet met zekerheid te zeggen dat de uitbraak van de Klebsiella-bacterie onder controle is. Voor de zekerheid worden alle opgenomen patiënten volgende week weer gecontroleerd. Vier afdelingen zijn schoongemaakt en zijn vrijdag weer opengegaan.
Vanwege de uitbraak had het ziekenhuis een opnamestop afgekondigd voor de afdelingen interne geneeskunde, longgeneeskunde, de afdeling maag, darm en lever en de afdeling oncologie. Die mochten geen nieuwe patiënten opnemen.
ZIE OOK: Hoe gevaarlijk is Klebsiella-bacterie in Jeroen Bosch Ziekenhuis? Zes vragen en antwoorden
Honderden patiënten onderzochtOnderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben niet alleen alle patiënten in het ziekenhuis gecontroleerd, maar ook alle patiënten buiten het ziekenhuis die in een bepaalde periode in het ziekenhuis hebben gelegen.
In totaal heeft het ziekenhuis ruim 900 patiënten onderzocht. Bij geen van hen heeft de bacterie infecties veroorzaakt. Het directiebestuur benadrukt dat de bacterie in de meeste gevallen ongevaarlijk is. Mensen kunnen drager zijn zonder er last van te hebben.
ZIE OOK: Klebsiella-besmetting in ziekenhuis Den Bosch: opnamestop en onderzoek bij patiënten
Klebsiella-bacterieDe bacterie is op zich ongevaarlijk. Mensen kunnen drager zijn zonder er last van te hebben. Bij verzwakte mensen kan de Klebsiella-bacterie infecties veroorzaken. In Nederland komt de multiresistente Klebsiella pneumoniae weinig voor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.