Europees Milieubureau: 'Philips sjoemelt met energiebesparende lampen'

18 december 2015 om 16:25
De halogeen-lamp van Philips (links, archieffoto: ANP)
De halogeen-lamp van Philips (links, archieffoto: ANP)
Energiezuinige lampen van Philips zijn heel wat minder besparend dan de verpakking belooft. Dat zegt het Europese Milieubureau (EBB), de overkoepeling van milieu-organisaties in Europa. Consumenten worden voor de gek gehouden en betalen teveel voor een product dat niet aan de normen voldoet. "Het is alsof je betaalt voor tien bitterballen, maar je krijgt er maar negen," zegt Jolanda van Zwieten van Natuur en Milieu.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Volgens het EEB is het gesjoemel met lampen mogelijk omdat Europese voorschriften niet strikt genoeg zijn. Die voorschriften staan een foutmarge van tien procent toe bij laboratoriumtesten. Dat geeft fabrikanten de mogelijkheid om meer te beloven dan hun producten waarmaken, meent het EEB.  
Lampen geven minder licht dan beloofdVolgens de huidige richtlijnen moet de verpakking van lampen het vermogen in watt melden, de lichtopbrengst in lumen en het energielabel. De consument wordt op alle drie de onderdelen misleid. Lampen zijn niet alleen veel minder energiezuinig, ze geven bovendien minder licht dan beloofd.
'Eerder verkwistend dan milieuvriendelijk'Als voorbeeld noemt het EEB de halogeenlampen die volgens een claim van Philips energiebesparend zijn. Dat is volgens het Europese Milieubureau onjuist. "Halogeenlampen zijn eerder verkwistend dan milieuvriendelijk en energiebesparend," stelt het EEB. "En in ieder geval is het de duurste lamp die je in Europa kunt kopen."
Het bureau noemt de energiebesparende claim voor de halogeenlamp 'beschamend' voor een bedrijf dat zichzelf presenteert als 'groen'.  Philiips was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.
Andere huishoudelijke apparatenHet Europees Milieubureau denkt dat het gesjoemel met energielabels ook geldt voor huishoudelijke apparaten als televisies, ijskasten en wasmachines. Het pleit voor een aanscherping van de regels door de Europese Commissie.  App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...