Ophef om beste wensen politie aan (ex-)criminelen in regio Tilburg: 'Nog goede voornemens? Wij wel!'

18 december 2015 om 19:15
nl
Tientallen inwoners uit de regio Tilburg die ooit in aanraking zijn gekomen met justitie, hebben deze week een bedenkelijke nieuwjaarskaart van de politie ontvangen. In de kaart staat geschreven dat zij in 2016 mogen rekenen op ‘de warme aandacht’ van de politie. Een van de veroordeelden is zo boos dat hij zijn advocaat heeft ingeschakeld. “Mijn cliënt vindt dit een inbreuk op zijn privacy”, zegt raadsman Stijn Pessers in gesprek met Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De nieuwjaarskaart lijkt op het eerste gezicht met de beste bedoelingen te zijn geschreven. Op de voorkant is een decor van wolken in een hemelblauwe lucht te zien, met verder nog wat kerstballen en een warme nieuwjaarswens. Wanneer de kaart wordt openklapt, blijkt dat de kaart met hele andere intenties is ontworpen.
'Het is erg gemeen''Gelukkig nieuwjaar. Nog goede voornemens? WIJ WEL! We gaan u dit jaar weer trakteren op onze warme aandacht. Hartelijke groeten, uw gemeente en politie.' Advocaat Pessers meldt dat zijn cliënt deze tekst als ‘zeer grievend’ heeft ervaren. “Het is bovendien erg gemeen. Je jaagt iemand onnodig schrik aan.”
In een brief aan de gemeente Tilburg eist Pessers excuses en vraagt hij of deze brieven niet langer verstuurd kunnen worden rond de feestdagen. “Mijn cliënt heeft het gevoel dat hij de komende tijd voor de politie moet oppassen. Dit terwijl hij ervan overtuigd is dat hij dit niet verdiend heeft.”
'Mijn cliënt is geen veelpleger'Volgens de politie wordt de kerstwens afgeleverd aan mensen die zich veelvuldig schuldig maken aan misdrijven zoals overvallen, inbraken en straatroven. “Maar mijn cliënt is helemaal geen veelpleger. Er is zeer geringe documentatie over hem opgemaakt.”
Het sturen van een kerstkaart naar veelplegers leidde jaren geleden ook tot veel verontwaardiging bij advocaten, die vonden dat de politie hun cliënten ten onrechte als beruchte criminelen afschilderde.
Justitie liet toen weten dat de politie de kaarten gewoon mag versturen, zolang de ontvangers binnen de definitie van veelpleger vallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.