Derby tussen RKC Waalwijk en FC Den Bosch eindigt onbeslist: 'Dit is kloten'

19 december 2015 om 00:41
De Brabantse derby tussen RKC en FC Den Bosch is vrijdagavond geeindigd in een 1-1 gelijkspel. Een terechte uitslag in Waalwijk, want voor rust was de thuisploeg het betere team en in de tweede helft FC Den Bosch. Beide goals werden in blessuretijd gemaakt. Bij RKC konden ze na afloop lachen, bij FC Den Bosch was er frustratie.
Profielfoto van Ronald Sträter

In een mager bezet Mandemakers Stadion ('Er zijn veel kerstborrels') deelde thuisploeg RKC de eerste speldenprik uit. Rigino Cicilia schoot op goal, maar zijn inzet was een makkelijke prooi voor keeper Heemskerk.
Daarna was FC Den Bosch aan de beurt, maar Jordy Thomassen schoot naast. Een vrije trap van Belterman, iets later, was wel gevaarlijk. Maarten Boddaert kon er net niet bij.
Opgevoerde drukRKC liet zich hier niet door van de wijs brengen en voerde de druk op het slordig spelende FC Den Bosch wat meer op. Dat resulteerde in goede kansen voor de thuisploeg. Bijvoorbeeld voor Arsenio Valpoort, zijn poging - oog in oog - met doelman Heemskerk ging rakelings over. Of de inzet van Ismael Yildirim, die de bal net naast de paal mikte. RKC deed zichzelf eigenlijk tekort.
FC Den Bosch, de mindere ploeg, was voor rust voornamelijk via de counter gevaarlijk. Zo was Furghill Zeldenrust heel dicht bij een doelpunt.
Flitsend beginIn de tweede helft kwam FC Den Bosch flitsend uit de startblokken met twee goede mogelijkheden voor Slivka en Thomassen. Dat offensief kakte na enige tijd iets in, maar RKC kon na rust ook geen potten breken.
Een foutje van Ralph Vos in de 71e minuut zorgde toch weer voor wat opwinding. Hij liet de bal los na een schot van Boddaert, maar pakte de rebound van Zeldenrust. RKC kwam hier goed weg.
Venijn in staartHet venijn zat echter in de staart van de wedstrijd. In blessuretijd scoorde Denis Podzer voor FC Den Bosch, maar maakte Vincent van Hoof alsnog de gelijkmaker: 1-1. Een uitslag die de krachtsverhoudingen goed illustreerde.
DoodziekMaar bij FC Den Bosch baalden ze na afloop als een stekker. Verdediger Tim Hofstede stak bijvoorbeeld zijn woede niet onder stoelen of banken. "Als je twee minuten voor tijd 1-0 voorkomt en je geeft het zo weg, dan mag je nergens blij mee zijn. Je doet er achterin alles aan om de nul te houden en als het dan zo wordt weggegeven is het ontzettend klote. Dit is zo zuur en ook niet de eerste keer dit seizoen dat we uit een kutsituatie zo'n goal tegen krijgen. Daar word je doodziek van."
Doelpunt voor opaRKC daarentegen was blij met het gelijke spel. Zeker ook Vincent van Hoof, die RKC met zijn goal op de valreep nog een punt bezorgde. "Het is een heerlijk gevoel", zo zegt hij. "Ik denk dat wij met het team goed hebben samengewerkt en dat doelpunt hebben afgedwongen. Ik denk dat een gelijkspel wel op zijn plaats is. Mijn opa is afgelopen week overleden, dus deze goal is voor hem."
RKC blijft laatsteHoewel het punt tegen FC Den Bosch er niet voor zorgde dat RKC van de laatste plaats afkomt in de Jupiler League gaat het team toch met een redelijk gevoel de winterstop in. "Als deze wedstrijd in de laatste minuut had verloren, ga je wel heel zuur de winterstop in", zegt Van Hoof. "En nu is dat toch anders. Wij komen in 2016 van die laatste plek af."
Met frustratie de winterstop inHoewel FC Den Bosch een geweldige week had door het bereiken van de kwartfinale in het KNVB-bekertoernooi, is het gevoel nu toch minder. "Ik denk dat iedereen zwaar teleurgesteld is", zegt Tim Hofstede. "Er is veel frustratie bij iedereen. De beker is mooi en doet moeten we maar een beetje meenemen tijdens de feestdagen. Maar dit moeten we snel vergeten, want dat is een kutgevoel."