Omvangrijke fraude met zorggeld in Zuidoost-Brabant: vele tonnen niet besteed aan kwetsbare jongeren

19 december 2015 om 07:23
nl
Het Openbaar Ministerie is een grootschalige fraude met zorggeld in Zuidoost-Brabant op het spoor. Uit de persoonsgebonden budgetten van kwetsbare jonge volwassenen zouden vele tonnen niet aan zorg zijn besteed.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De hoofdverdachte is een 37-jarige Helmonder die eigenaar was van bedrijfjes die Totaalzorg Wonen en Horizon Zorggroep heetten, meldt het Eindhovens Dagblad op basis van vertrouwelijke documenten.
De Helmonder zou nauw samen hebben gewerkt met een 47-jarige man uit Udenhout. Beiden zijn nog altijd actief in de zorgsector in de regio. Justitie verdenkt het tweetal van valsheid in geschrifte en oplichting, bevestigt een woordvoerder tegenover de krant.
ZIE OOK: Groot onderzoek naar miljoenenfraude met zorggeld, doorzoeking Roosendaal
Meer verdachten in vizierDe opsporingsdienst van de Inspectie van SZW is een grootschalig onderzoek begonnen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er meer verdachten in het vizier, maar hun rol in de fraude is aanzienlijk kleiner. Uit de vertrouwelijke documenten blijkt dat voor cliënten, veelal jongvolwassenen, in de meeste gevallen het maximale bedrag van het persoonsgebonden budget werd gebruikt.
Dit werd ook aangeraden door het zorgkantoor van de Helmondse hoofdverdachten. Bedragen werden gefactureerd terwijl er nog helemaal geen zorg was geleverd, wat in strijd is met de wet. Bovendien werden er minder uren geleverd, weet de regionale krant.
'Samen sta je sterker'Totaalzorg Wonen bood hulpverlening aan (jong) volwassenen die vanwege hun problematiek vastlopen of dreigen vast te lopen in diverse situaties in de samenleving. Naast die doelgroep bood de zorgorganisatie ook ambulante hulpverlening aan kinderen en jongeren. “Samen sta je immers sterker dan alleen. De kwaliteit van de zorg in Nederland kan veel beter”, viel te lezen op de site die offline is gehaald.
MiljoenenfraudeIn een groot onderzoek naar miljoenenfraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB) werden in juli van dit jaar al tien huizen en bedrijfspanden doorzocht in Roosendaal, Schiedam en Rotterdam. Drie personen zijn aangehouden. Bij die invallen werd beslag gelegd op onder meer bankrekeningen en vier auto's. Ook zijn er vuurwapens en munitie gevonden. Het gaat hier vermoedelijk om een andere zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.