Kerstkonijn is vaak 'verwaarloosd kooikonijn', Jumbo belooft verbetering: ‘Denk aan de dieren' - Omroep Brabant

Kerstkonijn is vaak 'verwaarloosd kooikonijn', Jumbo belooft verbetering: ‘Denk aan de dieren'

19 december 2015 om 11:34
nl
De konijnen uit de supermarkt die volgende week op de kersttafels liggen, zijn vaak kooikonijnen, diertjes met te weinig ruimte, pijn aan de pootjes en veel ziektes. Een op de zes konijnen overlijdt nog voor de slachtleeftijd van tien weken. Daarvoor waarschuwt Wakker Dier zaterdag. De Veghelse supermarktketen Jumbo geeft aan volgend jaar stappen te ondernemen om het welzijn van konijnen te verbeteren, maar welke stappen is nog geheel onduidelijk.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier gaat het bij twaalf supermarktketens om kooikonijnen, zonder dat dit op de verpakking staat. Nederland telt zo'n zeventig commerciële konijnenhouderijen die gezamenlijk ruim 320.000 konijnen houden. Slechts één hiervan voldoet aan het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming, aldus Wakker Dier.
'Ze kunnen niet huppelen'De meeste Nederlandse konijnen worden geëxporteerd, terwijl in onze supermarkten voornamelijk konijnenvlees ligt uit kooien in Frankrijk, Hongarije en zelfs uit China. Volgens Wakker Dier leven vrijwel alle geïmporteerde konijnen op draadgaas in traditionele kooien met net iets meer ruimte dan een A4'tje per konijn.
“Ze kunnen niet huppelen, niet rechtop zitten en niet uitgestrekt liggen. De konijnen lijden aan gewrichtspijnen en het draadgaas veroorzaakt pijn aan hun pootjes'', stelt de belangenclub.
'Eet geen konijn'Wakker Dier vraagt consumenten ,’met klem om vanuit de kerstgedachte’ geen konijn te eten. “Laat je niet leiden door de folder van de supermarkt, maar denk aan de dieren deze kerst.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.