Video

Handig! In Breda worden vijftig handen geprint in 24 uur tijd

19 december 2015 om 17:04 • Aangepast 21 november 2020 om 13:59
nl
Vele handen maken licht werk. Dat geldt dit weekend letterlijk voor de vrijwilligers in het Bredase Fablab. Vrijdagavond zijn ze begonnen met een marathon om in vierentwintig uur zoveel mogelijk plastic kunsthanden te maken. De protheses die gemaakt worden met 3D-printers zijn een goedkoop alternatief voor mensen die een traditionele kunsthand niet kunnen betalen. Vijftig 3D-printers draaien dit weekend 24 uur lang om zoveel mogelijk handen te maken.
Profielfoto van van den Hoven Maarten
Geschreven door
van den Hoven Maarten

"We willen een goedkoop alternatief bieden voor de dure handprotheses die mensen via de orthopeed aangemeten krijgen", zegt Martin van Wezel, een van de initiatiefnemers voor de marathon. "Vooral voor kinderen zijn protheses vaak erg kostbaar. Zij groeien snel en moeten dus vaak een nieuwe prothese. Onze 3D-geprinte protheses zijn sneller en veel goedkoper te maken."
Net zo goed als traditionele protheseDe 3D-printers maken ongeveer veertig kleine onderdeeltjes die vervolgens met de hand in elkaar worden gezet. Een behoorlijk priegelwerk waaraan ongeveer tien vrijwilligers dit weekend meewerken. Het maken van zo'n geprinte hand kost ongeveer tien euro. Maar het eindresultaat is volgens de makers net zo goed als een traditionele prothese die vaak vijfduizend euro of meer kost. "We geven de mensen dezelfde functie terug. Ze kunnen met deze hand weer iets vast pakken of een bal vangen."

Wachten op privacy instellingen...

Amerikaans ontwerpHet ontwerp van de prothese is oorspronkelijk afkomstig van een Amerikaanse prothesemaker en een timmerman uit Zuid-Afrika. Samen bedachten ze online een 3D-oplossing voor een kind dat een hand mist. Met de marathon willen de vrijwilligers aandacht vragen voor het wereldwijde online netwerk 'Enable the Future'. Een stichting die probeert simpele en goedkopere oplossingen te zoeken voor mensen die vingers of handen missen.
Het maken van een handprothese met een 3D-printer duurt ongeveer twaalf uur. In totaal worden er in Breda ongeveer vijftig handprotheses gemaakt dit weekend. Die worden opgestuurd naar Amerika, waar ze zullen dienen als demo-modellen. Met het uiteindelijke doel dat er geld opgehaald wordt om meer mensen te kunnen helpen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.