Video

Gevangenis Grave bakt zoete koekjes ‘Graafsche Boefkes’ voor Serious Request

19 december 2015 om 20:42
nl
Ze waren vrijdag al te koop op de weekmarkt in Grave. ‘Graafsche Boefkes’, koekjes die zijn gebakken in de gevangenis in Grave. De opbrengst gaat naar Serious Request van 3FM. Duizenden zijn er gebakken. En dat is nog niet alles, want de gevangenis gooide zaterdag ook haar deuren open. Belangstellenden konden een rondleiding krijgen. Ook de entreeprijs van vijf euro gaat naar het goede doel.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

“Ook in de gevangenis wordt de actie in het Glazen Huis van radiozender 3FM gevolgd”, zegt een gedetineerde. De gevangenen hebben radio en TV op hun cel. Op deze manier willen ze ook een bijdrage leveren aan het goede doel. Het bakken is overgelaten aan echte koks, maar een aantal gevangenen mocht de koekjes inpakken.
De decembermaand is voor de meeste gevangenen extra zwaar, zegt de gedetineerde. Mensen missen hun familie, zo alleen in de cel. Beneden in het cellenblok staat wel een eenzame kerstboom.
Geen hotelDe gevangenis in Grave, waar ruim vierhonderd mensen zijn opgesloten, is zeker geen hotel, zegt het personeelslid dat de rondleidingen doet. “De gevangenen zitten achttien uur per dag in een kleine cel”.
De rondleiding, die 250 mensen kregen, biedt een mooi inkijkje in het dagelijks leven van de gevangenen. De bezoekers zagen een echte cel, een isolatiecel , de luchtplaats en de recreatiezaal.
Lekker etenHet is voor het eerst dat de gevangenis haar deuren opent voor het goede doel, zegt plaatsvervangend directeur Yvonne Barten. De gevangenis in Grave is trots op haar eigen keuken, waar lekker eten wordt gekookt, vertelt ze. En laten de ‘Graafsche Boefkes’ nou ook uit die keuken komen.
Na afloop van de rondleiding konden de bezoekers de koekjes kopen en die vonden gretig aftrek.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.