Ton van Linder uit Tilburg: een van de vaders van het Nederlands handbalsucces

20 december 2015 om 16:26
nl
De vier musketiers werden ze genoemd: Bert Brouwer, Sjors Röttger, Henk Groener en Ton van Linder. De laatste woonde in Tilburger en is oud-bondscoach en technisch directeur van de handbalbond.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

“Wij waren al langere tijd bij het handbal betrokkenen en vonden dat het anders zou moeten om successen te kunnen boeken”, zegt Van Linder in het radioprogramma Sportlunch. “Tot op dat moment was onze handbalvisie vooral op Oost-Europa gericht.  Maar die stijl paste niet echt bij onze manier van spelen.”
De ‘vier musketiers’ staken de koppen bij elkaar en bedachten voor kwaliteiten die de basis moesten vormen voor het Nederlandse handbal: snelheid, dynamiek, verrassing en efficiëntie. Van Linder: “En om de top te bereiken moesten we in tien jaar tienduizend trainingsuren maken. Ofwel: twintig uur per week.”
HandbaltalentenEn dat gebeurde. De Nederlandse talenten in het Nederlandse handbalteam gingen in de omgeving van Arnhem wonen en studeren om op Papendal dagelijks twee keer samen te kunnen trainen. “De route naar dit kampioenschap is de afgelopen tien jaar minutieus uitgestippeld.
“De WK-finale tegen Noorwegen is tot nu toe het hoogtepunt. Noorwegen heeft meer ervaring in het spelen van finales. Nederland nog niet. De verhouding is nu 60-40 in het voordeel van Noorwegen. Maar als we goed spelen, dan zijn er mogelijkheden”, hoopt Van Linder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.