Meesterwerk ‘De Tuin der Lusten’ hangt in Madrid, maar is toch te zien in Jeroen Boschjaar

21 december 2015 om 09:29
nl
"Een hele klus", zo omschrijft Henk Groenendaal het project waar hij momenteel druk mee bezig is. Het is niet zomaar een project, want Groenendaal werkt aan een replica van het schilderij ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch. Het kunstwerk zal te zien zijn tijdens het Jeroen Boschjaar.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Maar waarom is Groenendaal bezig met een replica? Het originele schilderij hangt namelijk al bijna tachtig jaar in het Prado in Madrid. Om het kunstwerk, een drieluik, naar Den Bosch te verhuizen is een kostbare onderneming.
‘De Tuin der Lusten’ blijft dus waar het is, maar door het project van Groenendaal kunnen we in het Jeroen Boschjaar toch genieten van een van de grootste werken van Bosch.
ZIE OOK: Spaanse musea ruziën over schilderij van Jeroen Bosch
Werkwijze“Het hele paneel, dus het complete drieluik, is klaar. De buitenkant is geschilderd, maar dat is alleen in zwart en wit”, vertelt Groendendaal maandagochtend. ‘De Tuin der Lusten’ bestaat dus uit drie delen.
Groenendaal is op het rechterpaneel begonnen met de schets, in het middenpaneel met de tekening en op het linkerpaneel met de kleuren.
De werkwijze van Bosch“Dat is bijna klaar, maar het is de bedoeling dat mensen kunnen zien hoe een paneel is opgebouwd. Mensen die geen kenners zijn, moeten op deze manier kennismaken met de werkwijze van Bosch.”
ZIE OOK: Overgroot deel van Jeroen Bosch-oeuvre naar grootste overzichtstentoonstelling ooit in Den Bosch
Wie goed naar het schilderij kijkt, ziet op het linkerluik veel geschilderde vogels. Een aspect dat Groenendaal erg aanspreekt. “Dat is zó gedetailleerd.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.