Kerncentrale Doel 3 vlakbij Woensdrecht opnieuw opgestart, na ophef over 'scheurtjes'

21 december 2015 om 10:21
nl
De Belgische kernreactor Doel 3, net over de grens bij Woensdrecht, is in de nacht van zondag op maandag weer op het elektriciteitsnet geschakeld. Dat meldt uitbater Electrabel. Hiermee zijn alle zogenaamde 'scheurtjescentrales' opnieuw operationeel.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Begin vorige week werd al kerncentrale Tihange 2 - in de buurt van Maastricht - opgestart. De twee centrales lagen sinds eind maart 2014 stil. De heropstart van Doel 3 gebeurde uiteindelijk enkele dagen later dan gepland.
'Duizenden foutindicaties'Doel 3 en Tihange 2 in de zomer van 2012 voor het eerst stilgelegd toen tijdens een onderhoudstop in de stalen wanden van de reactorkuipen 'duizenden foutindicaties' werden ontdekt. Het ging om waterstofbelletjes, met de dikte van een sigarettenblaadje.
ZIE OOK: Inspectie bij kerncentrale Doel na zorgen inwoners West-Brabant: ‘Veiligheid staat voorop’
In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, op voorwaarde dat er bijkomend onderzoek zou plaatsvinden.
Groen lichtUit dit onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten naar voren, waarna de twee kerncentrales in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden.
Half november gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) toch weer groen licht voor de heropstart, omdat uit het onderzoek geen elementen naar voren kwamen die een heropstart in de weg stonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.