CDA wil ook volgend jaar een Dorpen Derby: 'Het is een succesformule en een waar Brabants feestje'

21 december 2015 om 10:40
nl
Het CDA in de provincie Brabant wil dat er ook volgend jaar een Brabantse Dorpen Derby wordt gehouden. Het gerucht gaat volgens de partij dat dit niet zeker is. Reden voor de provinciale fractie van de partij om hierover vragen te stellen aan het bestuur van de provincie.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Het CDA wil van het college van Gedeputeerde Staten weten ‘in hoeverre er plannen zijn om daadwerkelijk te stoppen met de Brabantse Dorpen Derby’. En wanneer deze plannen er zijn, dan wil de partij weten waarom dit zo is.
De Brabantse Dorpen Derby draait om de vraag wie het beste idee heeft om met behulp van cultuur de leefbaarheid in een dorp te verbeteren. Een ‘succesformule’, zo vindt het CDA. De finale van de editie van dit jaar werd volgens de partij ‘een waar Brabants feestje’.
'Bereik Dorpen Derby is groot'Uiteindelijk negen finalisten streden 12 december om de hoofdprijs, een bedrag van 25.000 euro. De hoofdprijs waarmee uiteindelijk Nispen aan de haal ging. In totaal 92 initiatieven hadden zich aangemeld. Het bereik van de Dorpen Derby is volgens het CDA dan ook groot.
Dit ook omdat de verschillende initiatieven onder meer door Omroep Brabant uitgebreid voor het voetlicht worden gebracht. “Omroep Brabant maakt de serie rond de Brabantse Dorpen Derby met erg veel plezier. Ons publiek weet de televisieserie ook te waarderen", reageert Lout Donders, hoofd varia tv van Omroep Brabant.
Gevoel van trotsNaar de live-uitzending van de finale op televisie en online keken bijna 340.000 mensen. Dat blijkt uit onderzoek door Newcom. De serie waarin de deelnemende dorpen werden gevolgd, werd bekeken door bijna 365.000 mensen.
De Brabantse Dorpen Derby geeft eenderde van de kijkers inspiratie om zelf aan de slag te gaan, zo blijkt ook uit het onderzoek. En ruim zestig procent van de kijkers krijgt bij de derby een gevoel van trots op het Brabanderschap.
Het mooie van de Dorpen Derby is volgens Donders dat het 'deze mensen bij elkaar brengt'. "Mensen die eenvoudigweg zeggen: we gaan het samen doen, schouders eronder. Dat is wel heel erg Brabants."
En het levert ook wat op. "Als je een rondje maakt langs alle deelnemers aan de vier derby’s tot nu toe, zie je dat de dorpen er bijna in alle gevallen iets blijvends aan hebben overgehouden. Dus wat ons betreft maken we nog veel Brabantse Dorpen Derby’s samen met de provincie”, aldus Donders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.