Video

Glas in lood en biechtstoelen: uniek decor voor Etten-Leurse sportschool

21 december 2015 om 14:32 • Aangepast 21 november 2020 om 13:56
nl
Glas-in-loodramen en biechtstoelen. Het zijn niet meteen de details, waar je aan denkt bij een sportschool. Toch opent JT Fitness zondag de deuren van de Grote Kapel van het Withof in Etten-Leur op het terrein van de zusters Franciscanessen. "Het voelde gelijk goed toen we hier voor het eerst kwamen kijken", zegt Toos van Gorp die samen met haar man Joep de eigenaar is.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Na achttien jaar op hun oude locatie te hebben gezeten aan de Achtervang in Etten-Leur was het tijd voor iets nieuws. "We hadden te weinig plek voor groepslessen of voor een fysiotherapeut, dat kan nu allemaal wel", vertelt Van Gorp.
Prachtig uitzicht De kapel uit 1908 heeft de perfecte sporttemperatuur. "Het is altijd zo'n 18 tot 20 graden. Met een speciaal systeem wordt de warme lucht onderin gehouden. Ruimtes als bijvoorbeeld de kleedkamers die lekker wam moeten zijn, zijn dat ook doordat we wanden en isolatie hebben geplaatst", legt Toos van Gorp uit. "En het uitzicht tijdens het sporten is natuurlijk prachtig. Je wil niet meer maar de schermen kijken, je kunt hier gewoon prachtig rondkijken."
Buiten de fitnesstoestellen en de moderne inrichting heeft de sportschool een bijzonder interieur. "In deze zaal geven we groepslessen. De biechtstoelen zitten er nog in. Die moesten we laten zitten, maar dat maakt het ook wel weer heel erg leuk", zegt van Gorp.

Wachten op privacy instellingen...

De Grote Kapel is onderdeel van het Withof in Etten-Leur. Een terrein waar vroeger de zusters Franciscanessen niet alleen de Grote Kapel runden, maar ook een boerderij en een school. De zusters verkochten de kapel tien jaar geleden aan de gemeente die het nu weer verhuurt aan de sportschool.
Even wennen De zusters wonen nog wel op het terrein van de Withof en komen af en toen nieuwsgierig kijken naar wat er zich afspeelt in hun kapel. Zuster Ancilla moet nog wel even wennen aan de nieuwe bewoners. "We zijn erg blij dat er een bestemming is gegeven aan de kapel, maar we moeten er toch erg aan wennen. Ik zou liever iets anders hebben gezien, zoals een bibliotheek bijvoorbeeld. Maar we wensen Joep en Toos het allerbeste."
De sportschool gaat zondag van start met een open dag op de nieuwe locatie. "Daar is natuurlijk iedereen welkom om te komen kijken naar ons nieuwe pand en om zich in te schrijven", zegt Toos. Zuster Ancilla laat die kans aan zich voorbij gaan. "Ik houd meer van een stevige wandeling."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.