Champignonkweker in Standdaarbuiten krijgt forse boete om illegale plukkers

STANDDAARBUITEN - Champignonkwekerij De Vliet B.V. in Standdaarbuiten heeft een boete van 264.000 euro gekregen, omdat er in 2012 en 2013 Bulgaren illegaal aan het werk waren. Het Bulgaarse bedrijf dat de champignonplukkers in dienst had, kreeg dezelfde boete.
Volgens de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid waren er op het bedrijf 33 Bulgaren aan het werk zonder vergunning. De champignonkweker is het niet eens met de boete en stapte naar de rechter in Breda.

'Werkvergunning niet nodig'
Volgens advocaat Pieter Boomaars hadden de Bulgaren geen werkvergunning nodig, omdat ze werkten voor het Bulgaarse bedrijf dat was ingehuurd om de champignons te plukken.  

De Europese rechtspraak zou die constructie ook niet afkeuren, aldus Boomaars.

Uitbuiting
De champignonkwekerij ligt ook bij het Openbaar Ministerie onder het vergrootglas Bij een inval vorig jaar werden 24 Bulgaren aangetroffen die vermoedelijk werden uitgebuit.

ZIE OOK: Inval bij champignonkwekerij De Vliet in Standdaarbuiten

Zij werkten voor een Bulgaars uitzendbureau. Het OM vermoedt dat de Bulgaren jarenlang zijn onderbetaald, lange werkdagen moesten maken en amper vrije dagen kregen. Er werd destijds beslag gelegd op twee huizen en twee autos van de champignonkweker.