Rechter verbiedt gigastal Kees Koolen uit Bergeijk

21 december 2015 om 16:57
nl
Internetmiljonair Kees Koolen uit Bergeijk mag geen gigastal voor fokrunderen bouwen in Wichmond in de Achterhoek. De voorzieningenrechter in Arnhem heeft maandag bepaald dat de gemeente Bronckhorst geen vergunning voor dit bedrijf had mogen afgeven.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

De Gelderse Natuur- en Milieufederatie GNMF en een aantal Achterhoekers hebben hun zaak tegen de komst van de stal gewonnen.
Kees Koolen maakte eerder dit jaar bekend dat hij een stal voor 1.500 runderen wilde openen in Wichmond. Hij wilde de beesten genetisch verbeteren en ze wereldwijd als fokvee gaan verhandelen. Na een storm van protest tegen deze grootste stal van Nederland verminderde Koolen het aantal runderen naar maximaal 650.
Alleen biologische veehouderij toegestaan op bestaande plekBoerenzoon Koolen, rijk geworden met Booking.com, wilde zijn nieuwe bedrijf starten op een plek waar altijd een boerderij heeft gestaan. Maar op die plek is alleen biologische veehouderij toegestaan. Op niet-biologische wijze fokvee houden is volgens de rechter intensieve veehouderij en dus verboden. Bronckhorst had daarom nooit een vergunning mogen verlenen. Bovendien heeft de gemeente onvoldoende onderzocht of natuur en landschap onder het bedrijf zullen lijden, aldus de rechtbank.
Koolen kan een nieuwe vergunning aanvragen voor zijn bedrijf. De gemeente kan de Raad van State inschakelen om het besluit van de Arnhemse rechter te laten toetsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.