Brabantse musea trekken minder bezoekers, maar zijn daar niet ontevreden over

22 december 2015 om 11:00
nl
Musea in Brabant hebben dit jaar minder bezoekers getrokken dan in 2014. Toch zijn de meeste musea tevreden over het aantal bezoekers. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Omroep Brabant.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers/Karin Kamp
Geschreven door
Marielle Bijlmakers/Karin Kamp

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch trok over de eerste elf maanden van dit jaar 17 procent minder volk dan in het hele voorgaande jaar. In 2014 kwamen er nog 204.722 bezoekers, dit jaar waren dat er nog maar 169.481.
Toch zijn ze bij het Bossche museum tevreden, omdat de tentoonstelling 'Het Verhaal van Brabant' in 2014 voor een uitzonderlijk hoog bezoekersaantal zorgde.
Ook bij museum De Wieger in Deurne liep het aantal bezoekers terug, van 9000 naar 7700. Voorzitter Ger Schinck bruist van de plannen om het museum weer aantrekkelijk te maken voor mensen uit het hele land én uit Deurne.
'Moderner en interactiever'"We gaan niet alleen inhoudelijk vernieuwen, maar maken het museum volgend jaar ook laagdrempelijker, interactiever en geven het een modernere uitstraling. Op die manier hopen we dat ook de inwoners van Deurne weer meer binding krijgen met ons museum."
Daarnaast biedt De Wieger nu ook lezingen, muziek en kunnen trouwlustigen er het ja-woord geven. "Volgend jaar bestaan we veertig jaar. We hebben een prachtig programma waar we zeer trots op zijn. En er komt een permanente expositie over Hendrik Wiegersma, de grondlegger van ons museum", zegt Schink.
Het Van Abbemuseum in Eindhoven, de Pont in Tilburg, het Moti in Breda en het Biesboschmuseum in Werkendam kregen iets meer bezoekers. Bij het Textielmuseum in Tilburg, het museum Klok en Peel in Asten kwamen ongeveer evenveel mensen over de vloer.  
Landelijke stijgingOver heel Nederland waren de cijfers rooskleuriger. Ten opzicht van 2014 groeide het aantal bezoekers gemiddeld met iets meer dan zeven procent. Over het algemeen waren de grotere Brabantse musea niet ontevreden over het aantal betalende gasten.
Het ene jaar vergelijken met het andere levert veel moeilijkheden op. Er kunnen grotere tentoonstellingen zijn of een opening na een verbouwing. In sommige gevallen krijgt een museum een compleet nieuwe structuur, omdat er opeens niet meer met betaalde krachten gewerkt kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.