Video

Zeven 'haatimams' mogen niet naar conferentie Eindhoven, organisatie stapt woensdag naar rechter

22 december 2015 om 21:30
nl
Burgemeester Rob van Gijzel heeft zeven imams verboden om later deze week te spreken op een islamitische conferentie in Eindhoven. Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de organisatie van de conferentie, Stichting Waqf, en de gemeenteraad. De geweigerde sprekers zouden zich negatief uitlaten over joden en homoseksuelen. Stichting Waqf is het oneens met het besluit en stapt naar de rechter.
Profielfoto van Hans Janssen, Ron Vorstermans
Geschreven door
Hans Janssen, Ron Vorstermans

De zaak dient woensdag om tien uur bij de rechtbank in Den Bosch.
Over de omstreden komst van sjeik Abdullah Al Muslih werden eerder deze maand al vragen gesteld door de Lijst Pim Fortuyn (LPF) in de Eindhovense gemeenteraad en de Tweede-Kamerfractie Groep Bontes/Van Klaveren. Minister Van der Steur gaf eerder aan te kijken of hij de komst van enkele predikers naar Eindhoven met kerst kon tegenhouden.
Overigens behoort sjeik Al Muslih niet tot de door de gemeente geweigerde sprekers. Eind mei kwam Al Muslih ook naar Eindhoven om te spreken op een conferentie van Stichting Waqf. Zijn komst stuitte onder meer de lokale LPF-fractie tegen de borst, maar werd ook toen door burgemeester Rob van Gijzel toegestaan.
Stichting stapt naar rechterVoorzitter Nasr El Damanhoury van Stichting Waqf acht het besluit genoeg reden om naar de rechter te stappen. Een eerste stap is al gezet. “De burgemeester neemt zijn besluit hopelijk op juridische gronden. Wij vinden dat dit een beperking van onze religieuze vrijheid is”, aldus de voorzitter.
“Die vrijheid hoort gegarandeerd te zijn door de grondwet. De burgemeester probeert preventief in te grijpen door mensen te weerhouden om te spreken, terwijl hij moet wachten en luisteren naar wat ze zeggen", vervolgt El Damanhoury.
De sprekers zouden met hun uitspraken haat zaaien en terrorisme verheerlijken, claimt de burgemeester in de brief aan de stichting. Volgens de voorzitter vormen de sprekers echter geen enkel gevaar voor Nederland of Europa. "Wij hebben de conferentie al vijfentwintig jaar gedaan zonder enkele verstoring van de openbare orde”, claimt hij.
Contact tussen Van Gijzel en NCTVDe conferentie wordt van 24 tot en met 27 december gehouden in de Al-Fourkaanmoskee in Eindhoven. Op de site wordt de komst van veertien sprekers aangekondigd, maar de gemeente zegt maar over tien mensen door Stichting Waqf geïnformeerd te zijn.
Vervolgens heeft Van Gijzel, vanwege de openbare orde, contact gezocht met politie en landelijke autoriteiten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) liet daarop weten tegen zeven mensen bezwaren te hebben vanwege hun uitlatingen. De NCTV stelt verder dat het visa van de sprekers wordt ingetrokken en dat ze in het hele Schengengebied gesignaleerd zullen staan.
'Stichting verbieden'De discussie over de komst van de imam leidde direct tot nieuwe raadsvragen van de LPF. De partij vindt dat B en W stichtingen als Waqf die verantwoordelijk zijn voor de uitnodiging van deze 'geweldspredikers' moeten verbieden. Ze is bang voor verdere verstoring van de openbare orde.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.