Vrijspraak voor 'derde overvaller' juwelier Goldies in Deurne

23 december 2015 om 18:14 • Aangepast 21 november 2020 om 13:55
nl
De 'derde overvaller' van juwelier Goldies is woensdag door het hof in Den Bosch vrijgesproken van betrokkenheid bij deze geruchtmakende zaak. Tegen de Eindhovenaar Zakaria G. (28) was in hoger beroep drie jaar cel geëist. Het hof oordeelt dat er niet voldoende bewijs is dat Zakaria G. wist dat de andere twee overvallers de juwelierszaak wilden overvallen.
Profielfoto van Ferenc Triki / Sandra Kagie
Geschreven door
Ferenc Triki / Sandra Kagie
Wachten op privacy instellingen...

Volgens het hof staat vast dat Zakaria G. twee weken voor de overval in de zaak in Deurne is geweest. Ook heeft hij een auto geleend van een vriend en deze vervolgens weer uitgeleend aan de twee andere overvallers. Maar volgens het hof wil dat niet zeggen dat Zakaria G. wist dat de andere twee de zaak wilden overvallen.
Beschoten door eigenaresseDe eis van drie jaar was gelijk aan de straf die de rechtbank eerder dit jaar oplegde. Bij de overval kwamen twee andere overvallers om het leven. Zij werden beschoten door de eigenaresse van de juwelierszaak.
G. werd in april van dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Zelf heeft hij zijn betrokkenheid altijd ontkend. Daarom ging hij in hoger beroep. Zijn advocaat Gerard Spong is van mening dat zijn cliënt niet als medepleger kan worden aangemerkt.
Situatie verkend en vluchtauto geregeldVolgens justitie was Zakaria G. schuldig aan betrokkenheid bij de gewapende overval. De derde verdachte was niet aanwezig bij de overval, maar heeft hij volgens justitie wel meegewerkt aan de voorbereiding. Zo heeft de man de situatie verkend en een vluchtauto geregeld.
Ook hadden de twee doodgeschoten overvallers en G. intensief telefooncontact voorafgaand aan het misdrijf. Justitie kan nu nog in cassatie gaan tegen de uitspraak van het hof. Justitie vraagt dan aan de Hoge Raad of de argumenten van het hof om tot vrijspraak te komen, kloppen. Het is nog niet duidelijk of justitie deze stap zet.
Twee dodenBij de overval op 28 maart kwamen de twee overvallers om het leven. Het ging om de 20-jarige Abdel H. en de 29-jarige Youssef F.. De Deurnese juweliersvrouw Marina opende het vuur op de overvallers toen haar man in hun winkel werd aangevallen.
Juweliersvrouw Marina Sanders werd niet vervolgd voor de dodelijke schietpartij. Volgens het Openbaar Ministerie schoot de vrouw uit zelfverdediging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.