Video

Noodlijdend V&D krijgt uitstel van betaling, medewerkers bijgepraat : 'Ik zag het aankomen'

23 december 2015 om 10:00 • Aangepast 21 november 2020 om 13:54
nl
De noodlijdende warenhuisketen V&D krijgt uitstel van betaling. De 10.000 medewerkers zijn woensdagochtend om negen uur op de hoogte gebracht. V&D heeft acht vestigingen in Brabant.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Slechte verkopen als gevolg van het warme weer in november en december hebben V&D kennelijk de nekslag gegeven, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. "In die maanden had het echt moeten gebeuren, heb ik begrepen. Maar blijkbaar slaat de nieuwe strategie niet aan en komen de klanten niet."
De vestiging in Oosterhout sloot afgelopen jaar. In Uden ging eind februari een vestiging open. Ook in Tilburg, bij V&D aan het Pieter Vreedeplein, werden alle medewerkers bijgepraat. De winkel ging door de bijeenkomst een uur later open dan normaal.

Wachten op privacy instellingen...

GeschoktEen medewerkster, die al 42 jaar bij de V&D werkt, reageerde woensdagmorgen tegenover Omroep Brabant geschokt op het slechte nieuws: "Oh fuck, ik zag het aankomen. Het ging gewoon niet goed. Dat merkte je in de winkel, bij restaurant La Place en ook bij de vestigingen van Ici Paris en Perry Sport in de winkel."

Wachten op privacy instellingen...

De surséance betreft de hele groep, dus zowel de warenhuizen als de restaurants van La Place. De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, heeft de stekker uit het bedrijf getrokken, blijkt uit een verklaring.
V&D hoopt nog met een zo groot mogelijk deel van het bedrijf verder te kunnen gaan. Uitstel van betaling hoeft niet het einde te betekenen van V&D en de bijbehorende restaurants van La Place, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Het kan ook het begin zijn van een nieuw begin."
Webshop voorlopig geslotenAlle vestigingen van V&D en La Place blijven de komende periode open. Dat is volgens de directie van 'belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn'. Alleen de webshop wordt voorlopig gesloten.

Wachten op privacy instellingen...


Cadeaukaarten niet meer geldigMensen die woensdag nog even snel hun cadeaukaart bij een van de winkels wilden inwisselen, kwamen bedrogen uit. De tegoedbonnen zijn niet meer geldig. Ook ruilen is niet meer mogelijk en klanten krijgen ook geen geld terug.
Ook winkels die in de buurt van een V&D-filiaal zijn gevestigd, vrezen een mogelijk faillissement. De bedrijfsleider van schoenenzaak Contessa in Tilburg noemt het 'slecht voor zijn zaak'. "Als de V&D de deuren sluit, dan gaan wij dat zeker merken aan het aantal klanten."
ReddingsplanHet gaat al langer slecht met de V&D. De warenhuisketen nam al verschillende maatregelen om de slechte cijfers op te krikken. Begin februari werd er een reddingsplan opgesteld en leek de keten weer vooruit te kunnen dankzij onder meer huurverlagingen. Maar de resultaten bleven tegenvallen.
Grote verliezenV&D raakte begin dit jaar in zwaar weer, als gevolg van grote verliezen vorig jaar. Daarop kondigde het bedrijf aan dat het de lonen van het personeel en de huren van de winkels wilde verlagen.
Dat leidde tot maandenlange conflicten met vakbonden en eigenaren van de winkelpanden van de keten. Met een groot deel van de verhuurders werd uiteindelijk een huurverlaging afgesproken.
Vierhonderd banen wegDe vakbonden stapten naar de rechter en die stak een stokje voor de loonsverlaging. In plaats daarvan kwam er een reorganisatie die vierhonderd banen kostte.
Maandag werd duidelijk dat V&D ook dit jaar verlieslijdend is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.