‘Haatimams’ mogen definitief niet spreken op islamitische conferentie in Eindhoven

23 december 2015 om 19:14 • Aangepast 21 november 2020 om 13:53
nl
Zeven 'haatimams' mogen donderdag niet spreken op een islamitische conferentie in Eindhoven. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Burgemeester Rob van Gijzel verbood dinsdag zeven imams om te spreken op de conferentie. De organisatie daarvan, Stichting Waqf, was het oneens met die beslissing en stapte naar de rechter.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Volgens de gemeente Eindhoven zou een van de sprekers hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Het bewijs zou een foto zijn waar de spreker met een Kalashnikov te zien is. De zeven predikers zijn volgens de gemeente ook ‘antisemitisch, antihomoseksueel, haatzaaiend en terreurverheerlijkend’.
OngegrondStichting Waqf vond die bezwaren ongegrond. “De conferentie wordt al 32 jaar gehouden. Er zijn nog nooit ongeregeldheden geweest”, aldus Stichting Waqf woensdagmorgen in de rechtszaal. "De sprekers zijn in het verleden al een keer geweest, maar dat leidde toen niet tot problemen."
De gemeente zegt dat zeven andere sprekers wel gewoon naar de conferentie mogen komen. "Er mogen genoeg predikers komen die er conservatieve denkbeelden op na houden, maar niet haatzaaien."
ContextVolgens Stichting Waqf zijn de uitspraken van predikers vaak uit verband of context gerukt. De gemeente Eindhoven denkt daar echter anders over, bleek in de rechtszaal. “Wat voor context moet er bij de foto van een spreker die op de grond naast een Kalashnikov zit? En uitspraken waarin Joden worden vergeleken met varkens, wat moet daar voor context bij?”
Een woordvoerder van de Al-Fourkaanmoskee, waar de conferentie gehouden wordt, ontkent jihadisten te creëren. “We zijn anti-jihadisten, we bewandelen de middenweg.”

Wachten op privacy instellingen...

Visa ingetrokkenEén van de sprekers had al afgezegd. Van twee andere imams is het visum ingetrokken. De autoriteiten hebben om intrekking van de visa van drie andere sprekers gevraagd. Van de zesde spreker was geen visum bekend.

Wachten op privacy instellingen...

OverlegVan Gijzel verbood de komst van de zeven imams nadat hij contact had gehad met politie en landelijke autoriteiten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) liet weten tegen zeven mensen bezwaren te hebben vanwege hun uitlatingen.
Een gesprek tussen Stichting Waqf en de NCTV over de criteria voor het toelaten van sprekers, werd afgelast. Een reactie van burgemeester Van Gijzel bleef uit. "Het contact met de gemeente is erg onbevredigend”, aldus de advocaat van de stichting. De moskee beraadt zich over andere stappen, volgens de advocaat, een procedure bij de commissie bezwaar en beroep behoort tot de mogelijkheden.
'Belangrijke uitspraak'Dick Schoof van NCTV sprak woensdag van een 'belangrijke uitspraak' in het kader van het 'actieprogramma jihadisme'. Het programma dat vorig jaar is gestart moet de jihadistische beweging in Nederland verzwakken en de democratische rechtsstaat beschermen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.