Video

Oudste ijsbeer van Nederland overleden, ijsberen Dierenrijk Nuenen moeten zonder Beja verder

23 december 2015 om 12:11 • Aangepast 21 november 2020 om 13:53
nl
De vlag bij Dierenrijk Nuenen hangt halfstok. Afgelopen maandag overleed ijsbeer Beja in haar slaap. Ze was met haar 29 jaar, één maand en één dag de oudste ijsbeer in Nederland. Beja overleed aan tumoren in milt en lever.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

"Beja was al een tijdje niet in goeden doen", vertelt Stephan Rijnen, hoofd dierverzorging bij Dierenrijk. "De ouderdom en de daarmee gepaard gaande complicaties en naar nu blijkt dus ook tumoren speelden haar parten. Ze is gelukkig vredig uit zichzelf ingeslapen."
Beja kwam in 2010 al eens in het nieuws nadat ze haar eigen jong had opgegeten. Een natuurlijke reactie, vertelde Dierenrijk toen, van ijsberen als hun jong doodgeboren worden of als er met het jong iets mis is.
ZIE OOK: IJsbeer Beja eet eigen jong op in Dierenrijk Nuenen (2010)
Vier ijsberen blijven achterIn Dierenrijk wonen nu nog vier ijsberen. Een volwassen mannetje en vrouwtje en hun twee in november geboren jongen. Volgens Dierenrijk kunnen ijsberen in dierentuinen dertig tot 35 jaar oud worden. In het wild ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 25 jaar.

Wachten op privacy instellingen...

Beja is na haar overlijden overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat Beja tumoren had in lever en milt.

Wachten op privacy instellingen...

Vorig jaar overleed in Dierenrijk Nuenen de toen oudste ijsbeer van Nederland. Wash werd 32 jaar. Dierenrijk heeft haar toen laten ingeslapen, omdat de oude ijsbeer kampte met gezondheidsklachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.