Video

Wat kun je nog doen met een V&D-cadeaukaart?

23 december 2015 om 19:13
nl
V&D verkeert wederom in fikse financiële problemen. Als gevolg daarvan zijn vanaf woensdag, nota bene vlak voor Kerst, cadeaukaarten van het gerenommeerde warenhuis niet meer inwisselbaar. Zitten klanten nu met een waardeloos stukje plastic of kunnen ze nog iets?
Geschreven door

V&D heeft uitstel van betaling gevraagd. Dit betekent dat het bedrijf met één been in een faillissement staat. Klanten kunnen cadeaukaarten tot nader order niet meer inwisselen en het is momenteel niet duidelijk of dat nog ooit zal kunnen.
De surseance komt voor iedereen op een uiterst pijnlijk moment. Het is bijna Kerst en dat betekent dat velen nog even snel cadeautjes voor hun geliefden willen aanschaffen. Daarnaast hebben velen een V&D-cadeaukaart als (onderdeel van het) kerstpakket gekregen.
LEES OOK: Cadeaukaarten V&D in één klap waardeloos door dreigend faillissement: 'Wat een boevenstreek'
Weinig tot nietsAdvocaat Jan Dingemans van Holla Advocaten in Den Bosch weet als geen ander in welke penibele situatie het warenhuis nu verkeert. Hij begeleidde Selexyz toen de boekhandelketen failliet was gegaan. Die had cadeaubonnen die enkel bij de boekenwinkel inwisselbaar waren. Vergelijkbaar met V&D dus.
"Je kunt als klant weinig tot niets doen", vertelt Dingemans. "Bij een surseance zijn alle betalingsverplichtingen bevroren. De schuldeisers kunnen geen beslag laten leggen op de spullen en geen maatregelen nemen."
LEES OOK: Noodlijdend V&D krijgt uitstel van betaling, medewerkers bijgepraat: 'Ik zag het aankomen'
Misschien weer geldigDe advocaat adviseerde Selexyz tóch cadeaubonnen in te wisselen. Hij kneep een oogje toe, zoals Dingemans het zelf noemt. Dit is wel een omstreden aanpak, omdat behalve de klanten ook de leveranciers geld terug willen. Met andere woorden: klanten worden dan bevoordeeld.
"Het enige wat klanten van V&D nu kunnen doen, is afwachten. Als het tot een faillissement komt, en in negen van de tien gevallen van surseance is dat zo, dan komt er misschien een gedeeltelijke overname. De overnemende partij moet dan wel besluiten oude tegoedbonnen te accepteren."
Een bittere pilVolgens de Consumentenbond is de deur voor klanten, voor nu in ieder geval, potdicht. "Het enige wat je kunt doen is de bonnen vasthouden en hopen op een doorstart of een andere wijze waarop de consument wordt gecompenseerd. Dat gebeurde ook bij Free Record Shop in 2013", zegt Sandra de Jong van de bond.
De Jong: "Nu is de cadeaukaart vooral een bittere pil. Zit hij in je kerstpakket? Dan zou het een mooi gebaar zijn als V&D je iets anders laat kiezen, maar dat kun je nu niet afdwingen", reageert De Jong ten slotte.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ylMKvnvBDxQ]
'Geef ons tijd'De problematiek bij V&D heeft meer gevolgen. Wat bijvoorbeeld te denken van de bedrijven die de kerstpakketten met V&D-bonnen samenstellen? "We zijn druk bezig met het zoeken naar een oplossing", vertelt Patrick Moreu van Tintelingen uit Den Bosch. "We hadden dit niet zien aankomen. Er waren eerder problemen, maar de investeerder gaf aan dat V&D nog twee jaar zou doorgaan."
En nu? Moreau: "Geef ons even de tijd. Wellicht kunnen wij een oplossing bieden, maar dan moeten we eerst in overleg. Wacht een paar dagen af en dan weten we misschien meer. Het moet wel écht van beide partijen komen, want anders gaan ook wij ten onder."
Andere cadeaukaarten nog wel inwisselbaarDe vraag die nu vooral lijkt te resten is wanneer er iets bekend wordt, want een surseance kan volgens curator Louis Deterink van Taylor Wessing in Eindhoven lang duren. Wie niet meer wil wachten, kan zijn cadeaubon omruilen voor een kortingsbon voor een diner.
Wie nu behalve de voorlopig waardeloze V&D-kaart ook andere geldige cadeaukaarten in de kast heeft liggen, kan die nog wél bij V&D inwisselen. Deterink: "Voor die kaarten krijgt het warenhuis nog gewoon geld van andere bedrijven."
LEES OOK: Eindhovens raadslid start actie om V&D-cadeaubonnen om te ruilen voor kortingsbonnen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.