Video

Deze maand 'ongekend warm', temperatuur zo hoog als in Barcelona

24 december 2015 om 09:28
nl
Wie graag vertoeft in het mediterraan klimaat, lijkt voorlopig niet af te hoeven reizen naar landen als Spanje en Italië. Het was in december namelijk net zo warm als in Barcelona. Dat meldt MeteoGroup donderdag. Brabant blijkt de droogste provincie van het land te zijn geweest.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

MeteoGroup zegt dat de gemiddelde maandtemperatuur waarschijnlijk uitkomt op waarden die normaal gebruikelijk zijn voor de Spaanse stad. "Dat december dit jaar verre van winters is verlopen, zal weinig mensen zijn ontgaan", aldus MeteoGroup.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=vwqr9jzyOWw]
Ongekend hoogNaar verwachting komt het gemiddelde in De Bilt 'ongekend hoog' uit op 9,9 graden Celsius. Dit terwijl het normaal 3,7 graden is. Aanleiding zijn warme wind uit het zuiden, een sterk hogedrukgebied boven Zuid-Europa en hoge watertemperaturen.
In Brabant komt het gemiddelde deze maand naar verwachting uit op 8,8 graden, meldde MeteoGroup eerder deze week al. Dit zou betekenen dat het maandrecord van 7,3 graden uit 1974 zal worden verbroken.
LEES OOK: Opnieuw warmterecord verbroken: lenteachtige 16 graden op 22 december
Bijzonder warmHet is het hele jaar sowieso bijzonder warm. Het werd gemiddeld 10,9 graden, tegen 10,2 graden normaal. Volgens weerbureau Weeronline eindigt 2015 daardoor op de zesde plek van warmste jaren sinds 1909.
Met name de hittegolf begin juli en de extreme warmte in november en december speelden een aanzienlijke rol in het warmterecord. Het warmst werd het begin juli in Maastricht. Daar steeg het kwik tot liefst 38,2 graden. De laagste temperatuur werd eind januari gemeten in Wijk aan Zee: -8,8 graden.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=gZ5Bf4E3WUQ]
LEES OOK: Amfibieën zijn in de war, zegt boswachter Frans Kapteijns
Veel zonurenWaar warmte is, is ook zon. En dat hebben we geweten. Weeronline meldt dat de zon gemiddeld dit jaar flink meer scheen dan normaal: 1888 uur tegen 1639 uur normaal. Daarmee eindigt dit jaar waarschijnlijk in de top-5 van zonnigste jaren sinds 1906.
Vlissingen was het zonnigst met ruim 2000 zonuren. Het 'somberst' was het in Eelde, waar de zon zich maar 1775 uur liet zien. Reden om te klagen? Nee hoor, want ook daar straalde de zon ruim 225 uur meer dan normaal.
LEES OOK: Temperatuur tikt 30,5 graden aan in Eindhoven, code geel voor Brabant
Brabants aandeel in recordregenIn al die records lijkt één ding te missen: een Brabantse plaats. Maar ook onze provincie heeft iets op zijn  naam mogen schrijven. Noord-Brabant was namelijk het droogst van alle provincies. Hier viel ongeveer 700 millimeter neerslag, terwijl de meeste neerslag (1000 millimeter) op de Veluwe viel.
LEES OOK: Kouderecord in Brabant: -0,2 graden en vorst in juni

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.