Waarom rechter opnieuw naar zaak ongelukkige Miljoenenjacht-winnaar uit Son moet kijken

24 december 2015 om 11:50
nl
Arrold van den Hurk uit Son - voor velen bekend als de Miljoenenjacht-winnaar die door een blunder een kapitaal misliep - mag Linda de Mol tóch laten getuigen in zijn rechtszaak. Dat werd deze week bekend. Maar waarom wil hij haar laten getuigen? Zijn advocaat, Peter Plasman, geeft toelichting.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Voor wie hem niet kent: Van den Hurk is misschien wel de ongelukkigste geluksvogel van het land. Hij deed in 2013 mee aan Miljoenenjacht en won bijna vijf miljoen. Bijna, ja. Tot hij per ongeluk op de rode knop drukte. "Die zenuwen, jongen, da's echt niet normaal", reageerde hij beduusd terwijl de gouden confetti op zijn hoofd neerdaalde.
Presentatrice Linda de Mol riep nog vergeefs: "Dan doen we toch gewoon of je niet gedrukt hebt?" Maar de notaris liet zich niet zo makkelijk foppen. Want, zo lichtte hij toe, reglementen zijn reglementen. En dus ging Van den Hurk met een aanzienlijk lager bedrag naar huis: 'slechts' 125.000 euro.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=JX7BDvuIUcw]
Van den Hurk baalde natuurlijk als een stekker, maar liet het er in eerste instantie bij zitten. Tot advocaat Peter Plasman het 'Miljoenenjacht-slachtoffer' zelf benaderde. De jurist dacht dat namelijk een sterke zaak hebben en wilde de spreekwoordelijke gok wel wagen.
Ieder bod daarna was hogerWat maakt de zaak ogenschijnlijk sterk? "Volgens de regels heeft Van den Hurk een koffer gekregen die de bank kan terugkopen. Dat is echter niet gelukt. Die koffer met vijf miljoen euro is dus nog steeds van hem", legde Plasman eerder uit.
Maar de pechvogel wist toch in eerste instantie niet dat er zoveel geld in zijn koffer zat? "Dat klopt", zegt Plasman nu. "Maar omdat er vijf miljoen in zijn koffer zat, wat de bank wist, had ieder daaropvolgend bod hoger moeten zijn." Van den Hurk zou dus per definitie geld zijn misgelopen.
LEES OOK: Blunder tijdens Miljoenenjacht, kandidaat uit Son en Breugel loopt door zenuwen kapitaal mis
Belangrijk gesprek niet vastgelegdMaar voordat er überhaupt kan worden gesproken over een vergoeding voor Van den Hurk, willen hij en Plasman Linda de Mol, de notaris en de regisseur laten horen. Er was, toen de confetti eenmaal was neergedaald, namelijk nog een gesprek van twintig minuten lang. Daarin spraken De Mol, de notaris en de regisseur over een uitzondering voor Van den Hurk.
Plasman: "Die minuten zijn niet vastgelegd, maar zijn volgens ons van belang voor de rechtszaak. RTL zei in eerste instantie dat dit niet het geval was. De zender verwees naar het moment waarop mijn cliënt op de knop drukte. Dat was door meerdere camera's vastgelegd."
LEES OOK: Miljoenenjacht-blunder voor de rechter, Arrold van den Hurk wil Linda de Mol laten getuigen
Hof: veeg het gesprek niet zomaar van tafelDe rechtbank stelde RTL aanvankelijk in het gelijk, maar werd deze week door het Amsterdamse gerechtshof gecorrigeerd. Het Hof oordeelde dat de rechter wél rekening moet houden met de minuten achteraf, en dat het gesprek niet zomaar als irrelevant kan worden bestempeld.
En dus maakt Van den Hurk nog altijd een kansje op meer geld. Hoeveel hij uiteindelijk wil vragen als hij in het gelijk wordt gesteld? Plasman: "Daarover moeten dan gesprekken worden gevoerd, maar in een extreme situatie kan dan de complete vijf miljoen worden gevraagd."
LEES OOK: Linda de Mol geen getuige in zaak Miljoenenjacht, schadeclaim man uit Son van de baan
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=jnEEeNUvikI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.