Video

Beroemde patissier Marike van Beurden kookt dit jaar voor haar familie: 'Ik maak het kersttoetje!'

24 december 2015 om 16:44
nl
"We hebben met de familie een Whatsapp-groep. En daar werd al snel duidelijk wie het dessert gaat maken deze kerst." In de keuken van haar ouderlijk huis in Boxtel is de 34-jarige succesvolle patissier Marieke van Beurden beslag aan het maken. Ze is een vrouw van de wereld maar nu voor het eerst in zeven jaar is 'thuis' in Boxtel met kerst. "Ik maak Saint Honoré!"
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Saint wattes? "Het wordt een krokante bodem met een lage witte chocolade eroverheen. In een kransvorm waar allemaal soesjes op komen te staan. Die zijn gevuld met marmelade van verse ananas en mango. En daarop slagroom van exotisch fruit. Ik ben nu vast het soezendeeg aan het maken, dat kan ik dan morgen vers afbakken."
'Ik haal een ijstaart!'Marike woont al jaren in Hong Kong. Twee jaar geleden werd ze tweede bij het wereldkampioenschap World Chocolate Masters. Ze gooide daar hoge ogen met een chocoladesculptuur van 1,72 meter hoog.
De dertiger stond al in de keuken in sterren-restaurants in Frankrijk en Hong Kong. Tegenwoordig werkt ze voor zichzelf. In 2015 bezocht ze achttien landen om demonstraties en cooking-classes te geven.
Maar deze kerst vertoont ze haar kunsten voor haar eigen familie. "Die zien uit allerlei landen foto's voorbijkomen van wat ik maak, dus nu ik een keer hier ben, heb ik geen keus. Ik heb voor de grap nog wel gezegd dat ik gewoon een ijstaart in de supermarkt koop, maar dan krijg ik op mijn donder denk ik."
Oven delen met moederAchter het aanrecht hier geen uitzicht op de wolkenkrabbers van Hong Kong, maar een weidse blik over de Boxtelse landerijen.  "Gelukkig zijn hier veel kookspullen blijven staan van de Chocolate Masters. Ik moet de oven wel met mijn moeder delen, die heeft hem straks ook nog nodig."
In die tijd kan Marike mooi even naar de markt om noten te kopen. Ze wil graag haar nieuwe machine uitproberen, waarmee ze nootjes van een zoet laagje kan voorzien. "En de noten in de supermarkt vind ik niet lekker genoeg."
Voor de mensen die wel zelf een lekker kerstdessert willen fabriceren, maar niet de creativiteit van Marike hebben, heeft ze nog wel een tip.  "Een pavlova is niet zo moeilijk. Eiwit en suiker opkloppen en in de oven laten garen op 90 graden. En dan heb je een mooie grote merengue waar je vers rood fruit op kunt leggen. Beetje poedersuiker erover en een sausje erbij en je bent klaar!"








App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.