7 Brabanders om trots op te zijn: wensen vervullen en te saaie kinderpleisters

24 december 2015 om 16:57
nl
Bijna weten we wie de Brabander van het Jaar is. Op kerstavond, donderdag 24 december, maakt Commissaris van de Koning Wim van de Donk tijdens een diner de winnaar bekend. Omroep Brabant zendt ‘s avonds een uitgebreid programma rondom de bekendmaking uit.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Maar hoe word je eigenlijk Brabander van het Jaar? Elke Brabander kan genomineerd worden door een ander en dan kiest een jury tien kandidaten. Op deze kandidaten kan vervolgens tien weken lang gestemd worden.
Deze mensen waren in het verleden dé Brabanders van dat jaar:
2009In 2009 werd de 19-jarige Patrick van den Berg uit Breda verkozen tot Brabander van het Jaar. De 19-jarige zorgde voor zijn moeder Ina, die na een hersenbloeding halfzijdig verlamd raakte.
Toen Patrick 18 werd vond de gemeente Breda dat hij moest bijdragen aan het gezinsinkomen van zijn gescheiden moeder. Patrick stopte toen met studeren om te gaan werken en voor zijn moeder te zorgen.
2010Chrisje en Henrie van Uden uit Geldrop gingen er in 2010 met de titel vandoor. Het stel heeft over de jaren heen als zo’n veertig kinderen opgevangen die door allerlei omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Ze zijn al dertig jaar pleeggezin.
2011De vijftienjarige Bente van Bergen was in 2011 de Brabander van het Jaar. Bente zwom in vier dagen tijd zestig kilometer. De vijftienjarige trok 2400 baantjes om geld op te halen voor haar zieke broertje Roan en stichting Doe een Wens. Haar actie leverde 32.000 euro op.
2012In 2012 was de titel voor Giel van Genugten uit Waalre en Frans van Gerven uit Valkenswaard. Die twee mannen zijn de oprichters van WensAmbulance Brabant. Met die stichting laten ze de laatste wens van terminaal zieke mensen in vervulling gaan.
Met hun wensambulance gaan ze door de provincie om mensen een mooie laatste dag te bezorgen. Dat kan zijn dat ze nog een keer de zee willen zien, naar de bruiloft van een zoon of dochter willen of afscheid nemen van een plek of kleinkinderen.
2013De 80-jarige Fien Kerkers uit Asten was nog steeds aan het werk als schooljuf. Fien ging op haar negentiende het onderwijs in en bleef er dus jaren hangen. Voor haar is het geen werk, maar pure passie. Duizenden oud-leerlingen stemden op de schooljuf.
In 2013 werd er ook een Brabantse held gekozen. De 8-jarige Jasper de Weijert uit Eindhoven wist dat hij dood zou gaan. In zijn hoofd zat een tumor die niet meer te behandelen was. Door zijn ongelijke strijd tegen deze ziekte en tegelijk zijn inzet voor zijn zieke vriendje Faber, werd Jasper in korte tijd een erg geliefd persoon in Eindhoven en omstreken. [youtube:body:https://youtu.be/jpp4aeheIrE]
2014In 2014 werd Zoë Swinkels uit Prinsenbeek postuum gekozen tot Brabander van het Jaar. Het meisje overleed op vijfjarige leeftijd. Ze was vier toen ze een hersentumor kreeg. Na de behandelingen in het ziekenhuis kreeg ze meestal een ‘gewone, saaie witte pleister’.
Haar ouders namen vrolijke gekleurde pleisters mee naar het ziekenhuis, zodat het meisje zich wat beter zou voelen na zware behandelingen. Maar ze vond het niet eerlijk dat zij als enige zo’n mooie pleister kreeg. Haar laatste wens was daarom dat er geld ingezameld zou worden zodat er in alle ziekenhuizen kinderpleisters zouden komen. [youtube:body:https://youtu.be/1jwCXi_D9Fc]
2015Wie het in 2015 gaat worden? Daar gaan we vanavond achter komen! Als je nog een keer wil zien welke tien Brabanders genomineerd zijn is het overzicht hier te vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.