Staande ovatie voor bisschop Hurkmans tijdens zijn laatste nachtmis in de Sint-Jan

25 december 2015 om 01:33
nl
Een staande ovatie, het komt niet vaak voor in de Sint-Jan. Al helemaal niet tijdens de nachtmis, maar donderdagnacht kreeg bisschop Hurkmans een lang en luid applaus. De bisschop ging voor het laatst voor in de nachtmis.
Profielfoto van Waalen Jan
Geschreven door
Waalen Jan

Hurkmans heeft ontslag gevraagd en gekregen van de paus en de verwachting is dat in de loop van het komend jaar een opvolger wordt benoemd. Ruim een jaar geleden legde Hurkmans zijn taken neer vanwege ziekte. Zijn werk werd waargenomen door hulpbisschop Mutsaerts.
Nauwelijks in openbaarDe zieke bisschop verscheen de afgelopen tijd nauwelijks in het openbaar. Maar de nachtmis in de overvolle Sint-Jan wilde hij toch niet aan zich voorbij laten gaan. "Ik ben flink aangesterkt en ik kan het weer", zei de bisschop lachend. "Het gaat een stuk beter met me."
Wanneer er een opvolger komt en hij echt met emeritaat gaat, weet de scheidend bisschop niet. Eén ding weet hij wel, na zijn vertrek zal hij een teruggetrokken leven gaan leiden in zijn geboortedorp Someren.
Niet weglopenHurkmans kijkt terug op een mooie, maar ook moeilijke tijd als bisschop. "Maar voor de moeilijkheden ben ik als bisschop nooit weggelopen." Het waren niet de problemen in de kerk, maar zijn gezondheid die hem tot zijn ontslag hebben gebracht.
Kerkgangers snappen zijn beslissing wel. "Hij heeft veel voor de kerk betekend', zegt een Bosschenaar. "Hij maakte een ontspannen indruk", zegt een andere bezoekster. "Alsof er iets van hem afgevallen is." Zij respecteer het besluit van Hurkmans. "Hij maakt plaats voor nieuw bloed en dat is ook niet verkeerd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.