Tweede Kerstdag nu al de warmste in Brabant: om middernacht 14,1 graden gemeten in Woensdrecht - Omroep Brabant

Tweede Kerstdag nu al de warmste in Brabant: om middernacht 14,1 graden gemeten in Woensdrecht

26 december 2015 om 01:50
nl
Ze blijven maar sneuvelen die warmterecords. We praten inmiddels niet meer over een witte Kerst, maar een hitte Kerst. Meteorologen voorspelden al dat Tweede Kerstdag een record zou breken qua temperatuur. Die voorspelling is voor de nacht, of heel vroege ochtend, al uitgekomen. In Woensdrecht werd om middernacht een temperatuur van 14,1 graden gemeten.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Ter vergelijking: de hoogste temperatuur met Tweede Kerstdag ooit was 12,9 graden. Dat was in 1974 in Eindhoven en Volkel. [tweet:body:https://twitter.com/MeteoWstBrabant/status/680531336919166976]Deze 14,1 graden was ook de hoogste temperatuur in Brabant gemeten op Eerste Kerstdag. Helaas was dat niet voldoende voor een record. Dat blijft op 14,5 graden staan in 1975. Ook dat was in Woensdrecht.
LEES OOK: Hete kerst in Brabant: er gaan records sneuvelen in ‘extreem zachte’ decembermaand
Overigens is het landelijk wel de warmste Eerste Kerstdag ooit. In de Bilt bleef het kwik op 13,4 graden steken. Het oude record op Eerste Kerstdag, 12,8 graden, werd gemeten op 25 december 1997.
Verpulvering recordZaterdag kunnen de temperaturen in het zuiden en zuidoosten van het land tot rond 15 graden stijgen en dat zou ook een verbetering van het kerstrecord betekenen. De zachte lucht wordt met een sterke zuidwestelijke wind aangevoerd.
Omdat het ook de komende dagen erg zacht blijft, stevent december af op een verplettering van het maandrecord. Waarschijnlijk komen we op 9,8 graden uit, 2,5 graden boven het nu geldende record van 7,3 graden uit 1974. Zo’n verpulvering van het record komt zelden voor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.