Brabantse gemeenten lenen 1 miljard uit, raadsleden controleren nauwelijks - Omroep Brabant

Brabantse gemeenten lenen 1 miljard uit, raadsleden controleren nauwelijks

26 december 2015 om 18:36
Het geld kan op in Brabant
Het geld kan op in Brabant
Brabantse gemeenten hebben ruim een miljard euro aan leningen uitstaan. Dat blijkt uit onderzoek van RTL. Dat is gemiddeld 439 euro per Brabander. Gemeenten geven die leningen aan woningcorporaties, culturele projecten of sportverenigingen. Volgens de onderzoekers geldt er bij veel leningen een hoog risico. Het is niet altijd zo zeker dat het geld ook terugbetaald wordt.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door
Agnes van der Straaten

Volgens het onderzoek moeten raadsleden beter controle uitoefenen op plannen van gemeenten om een lening te verstrekken. Als voorbeeld wordt een lening van 2,8 miljoen euro aan Filmhuis Cinecitta in Tilburg aangehaald. Daarbij bleek dat een kritisch rapport van de Bank Nederlandse Gemeenten over de lening maar door 2  van de 45 raadsleden was gelezen voordat ze een besluit namen.
KIJK HIER HOEVEEL GELD JOUW GEMEENTE HEEFT UITGELEEND.
Gemert-Bakel leent het meest per inwonerUit het RTL onderzoek blijkt in Brabant de gemeente Gemert-Bakel het meeste geld per inwoner uit te lenen. Daar wordt 1776 euro per inwoner uitgeleend. Het meeste geld gaat naar oude hypothecaire leningen aan ambtenaren van Gemert-Bakel. Tegenwoordig mag een gemeente het personeel geen lening meer aanbieden. Valkenswaard leent het minste geld uit. Die gemeente  besteedt per inwoner maar 2 euro aan uitstaande leningen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...