Stadsdeel Haagse Beemden in Breda: ruim 120 klachten gemeld over vuurwerkbommen en harde knallen

28 december 2015 om 12:20
nl
In stadsdeel de Haagse Beemden in Breda wordt relatief het meeste geklaagd over vuurwerkoverlast. Dit blijkt uit de meldingen die binnenkomen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Vanuit de Haagse Beemden zijn tot maandagochtend twaalf uur 123 meldingen gedaan.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Met 737 meldingen is Breda de stad waar het meeste wordt geklaagd over vuurwerkoverlast. Gevolgd door Tilburg met 558 meldingen en Eindhoven met 518 meldingen.
Valse meldingenIn totaal zijn er bij het meldpunt bijna 40.000 klachten binnengekomen over harde knallen en vuurwerkvandalisme. Volgens Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam zijn er 4000 valse meldingen binnengekomen. De initiatiefnemer zegt dat zijn meldpunt al jaren last heeft van DDoS-aanvallen van tegenstanders die de site willen platleggen.
“Door extra beveiliging lukt het niet meer, maar we kregen wel heel veel valse meldingen binnen. We hebben deze echter allemaal van het totaal afgehaald. Minus de spam hadden we dinsdag rond het middaguur 21.000 meldingen binnen.''
ZIE OOK: Vuurwerkoverlast: Eindhoven spant kroon met aantal meldingen
In twijfel getrokkenDiverse media hebben de afgelopen dagen de aantallen in twijfel getrokken, omdat het eenvoudig zou zijn om een valse meldingen te doen. Vanaf de Afsluitdijk werden vele meldingen vanaf het zelfde IP-adres verstuurd.
“Het is heel vervelend dat dit gebeurt, want we willen absoluut een betrouwbaar en discreet beeld geven. We hebben de site ook beveiligd tegen spam. We gaan ervan uit dat er nu geen valse meldingen gedaan kunnen worden.''
ZIE OOK: 'Landelijk vuurwerkverbod over vijf jaar', burgemeester Uden wil al snel vuurwerkvrije zones
Huisdieren schieten in de stressVolgens de initiatiefnemer van het meldpunt ligt het aantal klachten een stuk hoger dan vorig jaar. De meeste klachten op vuurwerkoverlast.nl gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen liggen er 's nachts wakker van.
In Nederland mag vuurwerk alleen afgestoken worden op oudejaarsdag, van 18.00 uur tot 02.00 uur. De handhaving rond het afsteken van vuurwerk buiten die tijden, ligt bij politie, gemeente en Openbaar Ministerie.
ZIE OOK: Grote vuurwerkhandelaren druk met voorbereiding: 'Echte fanaten en freaks blijven kopen'
Rapport vuurwerkoverlastDe politie laat weten dat in de aanloop naar de jaarwisseling de inzet zich richt op preventie in plaats van repressie: het accent ligt daarbij op illegale handel, transport en opslag van vuurwerk. “Jongeren die desondanks worden betrapt op het te vroeg afstelen van vuurwerk, gaan zoveel als mogelijk naar Halt”, aldus een woordvoerster.
De meldingen van vuurwerkoverlast worden verwerkt in een rapport. Dat rapport wordt begin volgend jaar aan de Tweede Kamer en dertig burgemeesters aangeboden. Vorig jaar kwamen de meeste Brabantse meldingen uit Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.