Video

Peter Koelewijn 75 jaar: 'Kom van dat dak af' en andere hoogtepunten in zijn carrière

29 december 2015 om 08:07
nl
"Kom van dat dak af". Het zijn woorden uit een lied waarmee zanger Peter Koelewijn zich wist te vestigen in de Nederlandse muziekwereld. Hele generaties groeiden op met de muziek van de Eindhovenaar. Dinsdag wordt de zanger 75 jaar. Omroep Brabant besteedt dinsdag veel aandacht aan de Nederlandse grondlegger van de rock-'n-roll. Op de radio de hele dag muziek van de Eindhovense muziekgigant. 's Avonds zendt Omroep Brabant de documentaire ‘Peter Koelewijn, 50 jaar muziek’ uit.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

Peter Koelewijn ziet op 29 december 1940 het levenslicht. Zijn wieg staat aan de Heezerweg in het Eindhovense stadsdeel Stratum. Op 20-jarige leeftijd scoort hij zijn eerste hit met de band Peter en zijn Rockets. Met 'Kom van dat dak af' staat Koelewijn 26 weken lang op nummer één in de hitlijsten.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=zg_k63Kgqqg]
In de jaren daarna volgen nog meer liedjes van Koelewijn en zijn muzikale partners. Hij werkt ook samen met zijn voormalige schoolgenoot Anneke Grönloh. Ook Armand en Bonnie St. Claire werkten met Koelewijn samen.
AngelineHet zijn de jaren '70 als Peter Koelewijn opnieuw de bovenste regionen van de hitlijsten binnenknalt. Het nummer 'Angeline (m'n blonde sexmachine)' wordt goed ontvangen door muziekminnend Nederland.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=WlS0C26EK6k]  
Bijzonder is de samenwerking met voetballegende Johan Cruijff. In 1969 maakte Koelewijn met hem het nummer 'Oei, oei, oei'.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=c8bsv1UPVuY]
Voor zijn oeuvre kreeg Koelewijn de afgelopen jaren twee onderscheidingen. In 2010 kreeg hij de eerste TROS Kompas Oeuvre Award. Een jaar later nam hij de 'Blijvend Applaus Prijs' in ontvangst.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=14Ui3SF_fec]  
Koelewijn maakte ook wat uitstapjes in zijn carrière. Naast zijn werk als zanger produceerde hij veel nummers, voor artiesten als Ronnie en de Ronnies en Q65.
Ook deed Koelewijn een klus als stemacteur in de tekenfilmserie 'My Dad the Rock Star'.  
[Tweet:body:https://twitter.com/margabult/status/681510123303473153]
Koelewijn viert zijn verjaardag dinsdag met bekenden. [Tweet:body:https://twitter.com/BoelEefke/status/681766256802922496]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.