Video

Het mag weer! Vuurwerkverkoop in Brabant begonnen

29 december 2015 om 08:00
nl
Willen we rotjes of juist mooi siervuurwerk? Vanaf woensdagochtend mag er weer vuurwerk verkocht worden. In heel Brabant gaan de vuurwerkwinkels open en vliegen de knalpotten en vuurpijlen over de toonbank.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

In Tilburg startte de vuurwerkverkoop al om 06:00 uur 's ochtends. Rond negen uur verwacht de eigenaar van Vuurwerk Tilburg een grote toeloop van klanten.
Niet iedereen mag zomaar elk vuurwerk kopen. Afhankelijke van je leeftijd mag je bepaalde zwaarte aan vuurwerk kopen. Zo mogen mag je vanaf 12 jaar alleen het lichtste vuurwerk zoals sterretjes kopen.
'Vuurwerk voor babies'Toch stonden dinsdagmorgen ook kleinere kinderen in de rij voor vuurwerk. "Ik ben elf, maar mama is er bij. Het meeste vuurwerk hier vind ik maar saai. Babyvuurwerk", zegt een van de jonge kopertjes. Twee 17-jarige zusjes, in de rij voor een pakket, zijn dit jaar wat banger voor vuurwerk. "Vorig jaar met de babypijltjes gebeurde er iets en nu is het wel wat enger."
Ben je 16 dan mag het al wat harder knallen en pas vanaf je 18e verjaardag mag je aan de gang met het grote werk.
Steeds minder knalvuurwerkVolgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is er steeds minder interesse in knalvuurwerk. Op basis van de geplaatste bestellingen tot nu toe, blijkt tien procent van het verkochte vuurwerk alleen te knallen.
Vijf jaar geleden was dit nog dertig procent. De organisatie verwacht dat de totale omzet gelijk blijft ten opzichte van vorig jaar.
Maximaal 25 kiloIn heel Brabant mag je dinsdag, woensdag en donderdag je vuurwerk kopen. Het is niet zo dat je onbeperkt mee kan nemen. Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk kopen en in je huis bewaren.
Hoewel de mensen al met tassen vol woensdag de winkel verlaten, moet met afsteken even gewacht worden. Op 31 december vanaf zes uur 's avonds mag het lont pas aangestoken worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.