Routes Dakar Rally mogelijk ingekort of omgeleid vanwege El Niño

29 december 2015 om 03:59
nl
Het weerfenomeen El Niño zou wel eens voor serieuze problemen kunnen gaan zorgen tijdens de Dakar Rally. Op dit moment wordt Zuid-Amerika geteisterd door zware regenval. Ook in Argentinië, waar de 'zwaarste rally ter wereld' komende zondag begint, zijn rivieren al buiten hun oevers getreden.
Profielfoto van Beenen Bram
Geschreven door
Beenen Bram

Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger van de organisatie Henk Hellegers zijn de grootste overstromingen niet in de buurt van het parcours van de Dakar Rally, maar zullen de deelnemers toch last ondervinden van de zware buien.
Hoongelach"Uit ervaringen in voorgaande jaren weten we dat rivierbeddingen razendsnel vol kunnen stromen en zelfs overstromen. Met name de motorrijders kunnen daar hinder van ondervinden. We sluiten dan ook niet uit dat we delen van de route om moeten leiden of in moeten korten", aldus Hellegers.
Eerder dit jaar besloot de organisatie vanwege El Niño de Dakar Rally niet door Peru en Chili te laten gaan. Die beslissing werd door veel deelnemers met hoongelach ontvangen.
"Zeker in Brabant werd er lacherig om gedaan," vertelt Hellegers, "maar het blijkt wel dat de organisatie een terechte beslissing heeft genomen."
Bar en boosNiet alleen in Argentinië is het weer bar en boos. Ook de zoutvlaktes van Bolivia staan blank. "We hebben deelnemers laten weten dat ze maatregelen moeten nemen en rekening moeten houden met regen, wind en temperaturen van vijf graden."
Motorrijder Jurgen van den Goorbergh uit Breda neemt in ieder geval extra maatregelen tegen de barre weersomstandigheden. "Ik neem nog een paar extra banden mee. Met de banden die ik naar Zuid-Amerika heb gestuurd kan ik niet door de modder."
'Vooral materieel lijdt'Het wordt afzien, laat van den Goorbergh weten. "Ik verwacht een zware Dakar. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor het materiaal. Dat heeft toch wel wat te lijden. Zeker met dat zout in Bolivia."
De Dakar Rally gaat zondag van start in Buenos Aires. In totaal doen er 21 Brabantse deelnemers mee aan de zwaarste rally ter wereld.
Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.