'Help Emma!' Jong stel maakt zich op voor zware medische behandeling in Amerika

29 december 2015 om 07:00
nl
Emma (23) is ernstig ziek. Voor de derde keer reist ze binnenkort met haar man Willem (25) naar de Verenigde Staten voor een loodzware medische behandeling die maanden duurt. Het jonge stel heeft alle eerdere behandelingen zelf moeten betalen. Dat lukte dankzij een lening en hulp van familie, een sponsorloop in april moet hun financiële situatie weer wat lucht geven.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

"Emma lijdt aan de chronische ziekte van Lyme, ze ligt elke dag in bed, kan geen lichtprikkels verdragen, is meer dan dertig kilo afgevallen, kan niet zelfstandig meer lopen en is rolstoelafhankelijk", somt Willem op.
"Ze is al meer dan tien jaar ziek, maar pas vier jaar geleden kwam er de diagnose chronische Lyme met co-infecties." Anderhalf jaar later werd ze uitbehandeld verklaard. "Emma heeft in Nederland alle reguliere en alternatieve wegen bewandeld en is nu onder behandeling van een Amerikaanse arts."
HersenkuurVoor de derde keer reist het jonge stel uit Beek en Donk op 14 januari naar de Verenigde Staten. Twaalf volle weken duurt de behandeling, en die zal zwaar worden. "Dit keer ondergaat Emma een enorm zware hersenkuur. Over prognoses kunnen we niets zeggen. Wij zouden al flink in onze handen knijpen als Emma ooit weer van de donkere kamer in bed, naar de woonkamer kan verplaatsen."
Wat de behandeling nog extra bijzonder zal maken, is dat Emma op 3 februari 24 wordt. "Dat zal heftig worden. De situatie van Emma kan per dag anders zijn. Het kan vijf minuten op het terras worden of de hele dag op een donkere kamer zitten. Ik ga in elk geval mijn best doen om haar een leuke verjaardag te bezorgen."
Torenhoge kostenDe maandenlange behandeling kan per keer wel een ton kosten. "Dat plukken we hier niet zomaar van de geldboom", zegt Willem. "Via een lening en hulp van mijn ouders is het tot nu toe steeds gelukt. De familie heeft het initiatief genomen om mee te doen met een sponsorloop in april, dat is natuurlijk heel erg leuk."
"En verder blijven wij hopen dat we meer bewustzijn kunnen krijgen in Nederland, daar probeert Emma zich erg hard voor te maken via haar social media-kanalen. Ze heeft flink wat volgers over de hele wereld die haar strijd tegen Lyme en haar instelling bewonderen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.