Video

Van stroomhuisjes zoeken in het dorp tot voetballers benoemen, Bergse Kwis al tien jaar een fenomeen

28 december 2015 om 21:18
nl
De Bergse kwis is al elf jaar een fenomeen in het dorp. De organisatie zegt dat in Berghem zelfs de eerste dorpskwis van Nederland werd georganiseerd en noemt zich dan ook 'de moeder aller dorpskwissen'. Ruim 3000 Berghemnaren deden maandagavond aan de tiende editie mee. De hoofdprijs? Eeuwige roem en 250 euro. Maar meedoen is het allerbelangrijkste volgens organisator Koen van Ravensteijn want: "Als je niet aan de Bergse kwis hebt meegedaan, ben je geen echte Berghemnaar."
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Zodra het startsein maandagavond om half zeven klinkt, rennen tientallen Berghemnaren het zaaltje van dorpshuis De Berchplaets binnen. Ze grissen het kwisboekje uit de handen van de organisatie en zorgen dat ze zo snel mogelijk thuis zijn.
Het idee is simpel. De teams krijgen een boekje met vragen en die moeten beantwoord worden. Dit doen ze thuis. Hierbij mogen ze gebruik maken van laptops en andere hulpmiddelen. De 101 vragen moeten maandagavond om half twaalf weer terug ingeleverd zijn. Het team dat de meeste vragen goed heeft, wint de Bergse kwis.
Doen en denkenDe vragen variëren enorm. Van het benoemen van Braziliaanse voetballers tot het zoeken van stroomhuisjes in het dorp. Het is een combinatie van doe-opdrachten en echte denkvragen.
Volgens de organisatie is dat ook de kracht van de Bergse Kwis. "Mensen vinden het doe-gedeelte erg leuk", vertelt Van Ravensteijn. "Daarnaast is onze quiz ook erg toegankelijk voor jong en oud."  
Carnavalsvereniging GoeitoeiDe teams zijn erg fanatiek. Zo ook carnavalsvereniging Goeitoei. In de huiskamer van één van de leden hebben de leden zich verzameld.
Aan de muur hangt een plattegrond van Berghem, op tafel staan verschillende laptops en in de hoek van de kamer staat een flipover waar de goede antwoorden op geschreven kunnen worden. "Allemaal handige tools om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden", legt Barry Hoefnagels uit. Hij is de coördinator van het team.
'We gaan voor de top 10'De leden zijn onderverdeeld in verschillende groepjes die ieder een categorie hebben gekregen. Aan het eind van de avond hopen ze zoveel mogelijk antwoorden goed te hebben. "We gaan voor een notering in de top tien", vertelt Hoefnagels.
Hoewel ze erg fanatiek zijn, is winst niet de reden dat ze meedoen. "Het is gewoon hartstikke gezellig om mee te doen", vertelt de coördinator.
Of cv Goeitoei de top tien gaat halen, weten ze 9 januari. Dan is de prijsuitreiking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!