Basile Lemaire weg bij CDA-fractie Breda na 'smoezelige deals en gekonkel' rond val coalitie

29 december 2015 om 19:20 • Aangepast 21 november 2020 om 13:46
nl
Basile Lemaire stapt per direct uit de CDA-fractie in Breda. In die stad viel afgelopen zomer de coalitie toen GroenLinks het vertrouwen opzegde na onenigheid over het samenvoegen van twee Bredase musea. Lemaire zegt onderzoek te hebben gedaan naar het hoe en waarom van die val. Hij stelt dat hij stuitte op een wereld van achterkamertjes, geheime afspraken en smoezelige deals.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Lemaire gaat als onafhankelijk raadslid verder. "Het liefst had ik de handdoek in de ring gegooid, maar dat kan ik niet maken tegenover de mensen die mij gekozen hebben."
Van onderhandelingstafel geweerdDe zoektocht van Lemaire naar antwoorden, begint na de val van de coalitie in Breda afgelopen zomer. Er starten nieuwe coalitie-onderhandelingen. "Vanuit het CDA is mij toen gevraagd om met D66 te gaan praten", vertelt Lemaire. "D66 wilde best onderhandelen maar gaf aan niet met onze fractievoorzitter Peter Elbertse aan tafel te willen."
"Er kwamen meer signalen bij het CDA binnen", vervolgt Lemaire. "Ook de VVD gaf aan wel met ons te willen praten maar niet met Peter. Maar hij voerde met toenmalig wethouder Bob Bergkamp toch de onderhandelingen. Daarna zijn we inderdaad van de onderhandelingstafel geweerd.”
'Een grote misstap'Voor het eerst in tientallen jaren wordt er in Breda afgelopen najaar een coalitie gevormd zonder het CDA. Lemaire besluit uit te zoeken waarom D66 en ook de VVD niet met CDA'er Elbertse wilden onderhandelen. “Tot mijn verbazing bleek dat Peter al heel lang met onder meer de VVD aan het onderhandelen was, buiten de rest van de fractie om."

Wachten op privacy instellingen...

Lemaire noemt deze zet dan ook 'een grote misstap'. "We hadden net een nieuwe coalitie en achter ruggen om werd bedisseld voor een andere coalitie. GroenLinks kreeg lucht van het gekonkel en heeft de stekker eruit getrokken.”
Stok om mee te slaanVolgens Lemaire was de museumkwestie waarop de Bredase coalitie klapte, vooral de stok om mee te slaan. Volgens hem heeft Elbertse drie dagen voor die coalitieval een voorstel gedaan aan de VVD.
Als die laatste partij een motie tegen GroenLinks wethouder Selçuk Akinci zou indienen, zou het CDA die steunen, de coalitie zou klappen en de VVD kon instappen.
Vervolgens zou de VVD die informatie naar GroenLinks hebben doorgespeeld en zegde die partij het vertrouwen in de coalitie op. De rest is geschiedenis.

Wachten op privacy instellingen...

Geen achterkamertjespolitiekElbertse reageert gelaten op de aantijgingen van Basile Lemaire. “Dit is allemaal zijn perceptie van de werkelijkheid. Mensen van politieke partijen praten met elkaar. Er zijn vrijblijvende en op de toekomst gerichte gesprekken geweest. Over de periode na 2018, na de volgende verkiezingen. Maar gekonkel en achterkamertjespolitiek, nee, daar was geen sprake van.”
Selçuk Akinci was wethouder toen zijn partij GroenLinks het vertrouwen deze zomer opzegde, waarop de coalitie klapte. “Ik heb destijds ook signalen gekregen dat het CDA al langer aan het flirten was met andere partijen en eigenlijk een andere coalitie wilde", vertelt Akinci.
Waar de coalitie op moest klappenMaar er was meer. "En ik heb ook gehoord dat de museumkwestie als moeilijk dossier het onderwerp was waarop die coalitie moest gaan klappen.”
Akinci lijkt hiermee het verhaal van Lemaire te onderschrijven. Toch wil de oud-wethouder van Breda niet spreken van gekonkel of achterkamertjespolitiek. “Maar integer vind ik het niet.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.