Angst voor vluchtelingen in Kaatsheuvel: schooldirecteur ziet het heel anders

29 december 2015 om 20:02
nl
Marlon van de Put, directeur van de school voor speciaal basisonderwijs Het Zilverlicht in Waalwijk, begrijpt dat zijn leerlingen begeleid worden als ze onderweg naar school de vluchtelingenopvang op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel passeren. Volgens hem is de begeleiding niet nodig uit vrees voor de vluchtelingen, maar door verandering in de vaste gewoontes van de kinderen. "Deze leerlingen moeten het hebben van vaste routines en structuren, en liefst ook een prikkelarme omgeving", zegt Van de Put dinsdag in de Volkskrant. "Ze kunnen in de war raken als er op hun route opeens veel mensen lopen."
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Dinsdag werd bekend dat de gemeente Loon op Zand begeleiding inzet voor zo'n zestig kinderen in het speciaal onderwijs die langs de tijdelijke vluchtelingenopvang in Kaatsheuvel fietsen, op weg naar hun school in Waalwijk. Volgens de gemeente is de voorzorgsmaatregel genomen na onrust onder de ouders van de kinderen.
Volgens Van de Put is de route naar de school 'een drukke verkeersweg met aan beide kanten alleen een fietspad'. "Zien ze daar ineens mensen lopen, of dat nou toeristen zijn of vluchtelingen, dan raken ze daarvan in de war. Om hun veiligheid te waarborgen is de begeleiding nodig", aldus de directeur in de Volkskrant.
Fietsroute veranderen geen optieOok wethouder Wil Ligtenberg van Loon op Zand zei dinsdag dat de kinderen behoefte aan structuur en regelmaat. Daarom is de fietsroute veranderen daarom geen optie.
De wethouder benadrukt dat het helemaal veilig is voor de kinderen. De vrijwilligers die meefietsen, zijn puur bedoeld om het gevoel van onveiligheid weg te nemen. "Ik had liever gehad dat mensen al overtuigd waren van het feit dat het veilig is. Maar dat is helaas niet zo. En dat onveiligheidsgevoel willen we weg nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.