Video

Tabakszaak Havana Tilburg bestaat 100 jaar: 'Mensen worden blij van een sigaar'

29 december 2015 om 20:31
nl
Tabakszaak Havana in Tilburg viert 1 januari feest. De zaak bestaat dan honderd jaar en dus ligt de champagne al koud en is het tijd voor feest. De feestsigaren kunnen uit de doos. Want het draait allemaal om de sigaar. "Het is gewoon een mooi product"
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Wie voor tabakszaak Havana aan het Piusplein in Tilburg staat, gaat even honderd jaar terug in de tijd. De glas-in-loodramen stammen uit begin vorige eeuw en ook de barst in de vloer zit er al zo lang als eigenaresse Mariska van Outheusden zich kan herinneren. Ze groeide op in de zaak van haar ouders en is sinds 2006 de trotse eigenaresse.
Sigaren met oudejaarsavondDe laatste week van het jaar is het superdruk in de tabakszaak. "Mensen willen graag een goeie sigaar tijdens de jaarwisseling", vertelt Van Outheusden. Vraag Mariska welke sigaar zij zou aanbevelen voor oudejaarsavond en je staat zo een kwartier te kletsen.
Vol enthousiasme adviseert ze haar klanten over de verschillende soorten en maten sigaren ('Hoe dikker, hoe zachter de smaak'). De liefde voor het product zit diep. "Het is gewoon een mooi product", vertelt de eigenaresse. "Mensen worden blij van een sigaar en dat maakt mij ook weer blij."  
De mensen die blij worden van sigaren uit tabakszaak Havana komen niet alleen uit Tilburg. "We hebben tegenwoordig ook een regiofunctie", vertelt Van Outheusden. "De mensen komen bijvoorbeeld uit Goirle, Hilvarenbeek en Gilze want daar zijn geen speciaalzaken meer."
Van generatie op generatieHavana is een ouderwets familiebedrijf zoals je ze niet meer vaak ziet. Al honderd jaar gaat de zaak over van generatie op generatie. Het begon met oprichtster Anna Hoendervangers.
Zij droeg de winkel over aan Henricus Hendrikson en die droeg Havana weer over aan zoon Jac Hendrikson. Jac overleed in 1967 en zijn vrouw Ria nam de zaak over. In 2006 gaf zij het stokje over aan haar dochter Mariska.
Meer en meer regelsIn honderd jaar tijd is er heel wat veranderd. "De mensen roken nu betere en duurdere sigaren", vertelt de eigenaresse. Daarnaast zijn er, vooral de afgelopen jaren, heel veel regels bij gekomen.
"Af en toe denk je dan wel eens, poeh nóg meer regels", vertelt Van Outheusden. "Maar de volgende dag ga je er gewoon weer tegenaan en als dan de eerste klant over de drempel is, is het weer goed."
Op naar de volgende honderd jaarHet honderdjarig jubileum van de zaak laat Van Outheusden niet onopgemerkt voorbij gaan. De eerste week van het nieuwe jaar zullen er hapjes en drankjes worden uitgedeeld in de winkel.
De eigenaresse denkt nog niet over stoppen. En of we dan op 1 januari 2116 het tweehonderdjarige jubileum van Havana kunnen vieren? "Dat weet ik niet, daar gaan we wel ons best voor doen", aldus de eigenaresse.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.