'Hein Verbruggen dekte Armstrong jarenlang'

29 december 2015 om 23:22
nl
Helmonder Hein Verbruggen, oud-voorzitter van de Internationale Wielren Unie UCI, is jarenlang op de hoogte geweest van het grootschalige dopegebruik van Lance Armstrong en heeft hem aan alle kanten gedekt. Dat zegt Dick Pound, in die jaren de hoogste baas van het Wereld Anti-Doping Agentschap, tegen de Telegraaf.
Profielfoto van Wijn Koen
Geschreven door
Wijn Koen

"Armstrong is een van de schandelijkste bedriegers die de sport heeft voortgebracht", zegt Pound in het interview. "Geen sportman die zichzelf beter kon verkopen dan hij. Hij is het prototype van de lepe sportman die het systeem keer op keer heeft kunnen bedonderen. Hoe? Eenvoudig, omdat hij omzichtig werd beschermd door de UCI."
Pound zegt in de krant dat Armstrong op de hoogte werd gehouden van nieuwe tests. "Er wordt een epo-test ontwikkeld en wat gebeurt er vervolgens? Armstrong wordt uitgenodigd en krijgt van doktoren te horen hoe de test werkt. Doses, limieten, hoe lang het gebruik van epo traceerbaar was, werkelijk álles werd hem verteld. Wat heeft de UCI daarmee willen bereiken? Het antwoord lijkt me duidelijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.