Vrouwen in boerka uit boerderij Pukkemuk Dongen gezet: ‘Doe die sluiers af, jullie zijn te extreem!’

30 december 2015 om 21:19
nl
Een islamitische man uit Tilburg heeft woensdagochtend aangifte gedaan tegen speelboerderij Pukkemuk in Dongen nadat zijn drie schoonzussen werden weggestuurd vanwege het dragen van een boerka. De Tilburgse Syriër filmde een deel van een verwoede discussie met eigenaar Huub van Leijsen en plaatste de beelden op Facebook. Pukkemuk houdt er een andere lezing op na en verzekert dat er geen sprake was van discriminatie, maar van gedrag ‘dat niet past op een speellocatie voor kinderen’. “Pukkemuk is geen gebedshuis.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Tilburger Bilal Salam bezocht maandagmiddag samen met zijn drie schoonzussen, twee andere mannen en elf kinderen de speelboerderij in Dongen. De moslimfamilie had van te voren gereserveerd en werd die dag keurig binnengelaten. Bij binnenkomst zocht een aantal van hen een hoekje om te gaan bidden. “Maar dat was totaal niet opvallend of provocerend”, zegt Bilal tegen Omroep Brabant.
Toen eigenaar Van Leijsen de vrouwen in boerka’s zag bidden, liep hij op ze af en begon een discussie. Hij stelde ‘geen problemen te hebben met moslims’, maar zei een paar tellen later dat de sluiers van de vrouwen af moesten en dat de familie ‘te extreem is’. "En dat wil ik niet", zo zette hij aan. Volgens Bilal was de eigenaar agressief en kwam hij dreigend over. “We voelden ons vernederd en niet welkom.”
ZIE OOK:Kinderen waren bang’, eigenaar Pukkemuk voelt zich slachtoffer na rel om boerka
'Dit moest een gezellige dag worden'Van Leijsen verzocht de moslimfamilie zijn terrein te verlaten en beloofde dat zij het geld van de gekochte kaartjes terug zouden krijgen. Bilal beriep zich in het filmpje op godsdienstvrijheid en verliet vervolgens op hoge poten het terrein. “Ik neem het hem zeer kwalijk hoe hij mij en mijn schoonzussen heeft aangepakt. We waren net een uurtje binnen en wilden alleen maar een leuke dag op de boerderij doorbrengen.”
Op de beelden is te horen hoe het gesprek uit de hand loopt. "Wij zijn in Nederland, u moet maar accepteren dat u in Nederland bent”, roept Bilal emotioneel. Een dag na het incident kruipt de Tilburger in de pen en schrijft hij de frustraties van zich af. 'Wat een gezellige dag moest worden met de hele familie is geëindigd in een uitzetting wegens boerka', schrijft de Syriër op Facebook.
Het verhaal van Bilal en zijn familie verspreidt zich als een olievlek op sociale media. Op diverse Facebook-pagina’s wordt het gezin bijgestaan door honderden mensen, voornamelijk moslims. Zij spreken van discriminatie en roepen op tot een boycot van de speelboerderij. [YouTube:body:https://youtu.be/S1LPQE3K-YI]
'Iedereen is welkom'Pukkemuk weigert telefonisch commentaar te geven, maar benadrukt in een verklaring dat iedereen gewoon welkom is op de speelboerderij. “Maar Pukkemuk is geen gebedshuis voor volwassenen. Dat is de reden waarom we de groep hebben aangesproken”, licht het bestuur toe. “Zoals we ook andere groepen aanspreken die bij kinderen of hun ouders met opvallend gedrag vragen oproepen.”
Salam geeft toe dat enkele familieleden in een hoekje aan het bidden waren, maar geeft aan dat dit voor andere bezoekers totaal niet storend was.
Met discriminatie of racisme heeft de uitzetting helemaal niets te maken, verzekert Pukkemuk. “Daar nemen we 100 procent afstand van. Kinderfeestjes, schoolreisjes: week in week uit ontvangen we kinderen in allerlei soorten en maten." [Tweet:body:https://twitter.com/boog_69/status/681979453346545664]
Spijt betuigdMeerdere bezoekers, zowel moslims als niet-moslims, waren getuige van het conflict tussen beide partijen. “Zij waren het er niet mee eens en kwamen ons hun spijt betuigen voor het voorval.” De Tilburger blijft benadrukken dat hij en zijn familie niets verkeerds hebben gedaan. “Het enige wat we wilden, was een gezellig familie-uitje. Maar het eindigde in een hele nare dag.”
Het kabinet wil het dragen van een boerka op sommige plaatsen verbieden. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding wordt mogelijk verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.