Taakstraf voor 38-jarige man uit Budel voor bezit hennepspullen

30 december 2015 om 14:28 • Aangepast 21 november 2020 om 13:45
nl
De rechter in Den Bosch heeft woensdagmiddag een 38-jarige man uit Budel veroordeeld tot 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand voor het bezit van hennepspullen. Het is het eerste vonnis in Oost-Brabant onder de nieuwe Opiumwet, die op 1 maart van kracht werd. Het is sindsdien verboden om spullen voor het kweken van hennep in huis te hebben.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Twee andere verdachten zijn woensdag vrijgesproken. Volgens de officier van justitie had de man spullen voor de kweek van 4000 hennepplanten. Het ging om bijvoorbeeld lampen, armaturen en voedingsmiddelen.
De officier eiste twee weken geleden 5000 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van twee jaar. De straf is daarmee hoger dan de eis.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Ik moest wel'De man legde op de zitting uit dat mensen hem hadden gevraagd om de spullen op te slaan. Hij had door een cocaïneverslaving flinke schulden. "Ze vonden dat ik iets terug moest doen. Ik moest wel." Volgens de man werden zijn kind en vrouw bedreigd.
Tijdens de zitting wilde hij uit angst voor wraak niks zeggen over zijn opdrachtgevers. Die hebben zich volgens de man nog niet bij hem gemeld om de in beslag genomen spullen te claimen.
'Economisch delict'Volgens de officier van justitie was de manier van werken van de man ook een economisch delict, vandaar de geëiste boete. "Hij had erg veel spullen," betoogde ze tijdens de zitting twee weken geleden. "Dit had hij niet voor zichzelf opgeslagen."
De advocaat van de man had om ontslag van rechtsvervolging gevraagd. "Hij had te maken met druk van dealers, waaraan hij geen weerstand kon geven. Het was overmacht." Twee andere verdachten werden woensdagmiddag vrijgesproken door de rechter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.