‘Kinderen waren bang’, eigenaar Pukkemuk voelt zich slachtoffer na rel om boerka

30 december 2015 om 13:56
nl
De kinderen die maandag met hun ouders speelboerderij Pukkemuk in Dongen bezochten, waren bang voor de groep moslims die aan het bidden was. Dat meldt eigenaar Huub van Leijsen in een verklaring. De directeur voelt zich slachtoffer en geen dader en benadrukt dat het incident om de boerka helemaal niets met discriminatie te maken heeft. “Voor de spelende kinderen en ook hun ouders was het een situatie waar ze moeilijk raad mee wisten”, meldt Van Leijsen. Tegen hem is woensdagochtend aangifte gedaan van discriminatie, bevestigt de politie aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. De groep van twintig personen kwam zonder problemen het park binnen. “Maar na ongeveer een uur merkte ik dat er onrust was in mijn zaak”, blikt de eigenaar terug. “Kinderen van andere bezoekers die aan het spelen waren, raakten angstig. Het bleek dat de groep die ik eerder noemde in gebed was gegaan.”
'Kinderen hebben de hoofdrol'Van Leijsen wilde, als eigenaar en gastheer, de rust in zijn park bewaren en sprak de moslims aan op hun gedrag. “Ik heb geprobeerd om uit te leggen dat Pukkemuk geen gebedshuis is, maar een speelparadijs voor kinderen”, verklaart hij. “Kinderen hebben hier de hoofdrol en ik doe er alles aan om hen het hier zo goed mogelijk naar de zin te maken.”
Al gauw liepen de gemoederen in het gesprek hoog op. Door de islamitische bezoekers werd Van Leijsen naar eigen zeggen bestookt met vragen als ‘Waarom heeft u een hekel aan moslims?’. “Ik heb gezegd dat ik helemaal geen hekel heb aan moslims. Het bidden in boerka's in een speelboerderij te midden van spelende kinderen vond een deel van mijn gasten gewoon onprettig.”
ZIE OOK: Vrouwen in boerka uit boerderij Pukkemuk Dongen gezet: ‘Doe die sluiers af, jullie zijn te extreem!’
'Tegen mijn wil gefilmd'Tilburger Bilal Salam, de man die de beelden van de ruzie op Facebook plaatste, vertelt aan Omroep Brabant dat hij en zijn familieleden op een agressieve manier naar buiten zijn gewerkt. Dat ontkent Pukkemuk met klem. “Ik heb ze niet buitengezet. Ik heb ze gevraagd 'niet te lang blijven bij Pukkemuk'. Dit gezien de reacties van mijn andere gasten.”
Dat er beelden op Facebook en Twitter circuleren van het verhitte gesprek, noemt de eigenaar van Pukkemuk buitengewoon vervelend. “Tegen mijn wil en toestemming ben ik gefilmd. Er is een beeld over mij en mijn bedrijf opgeroepen dat niet klopt met de werkelijkheid”, zegt Van Leijsen, die naar aanleiding van de beelden bedreigd wordt.
De politie gaat in overleg met justitie om te bespreken of verder onderzoek of strafrechtelijke vervolging nodig is. Dat gebeurt hoogstwaarschijnlijk begin januari.[YouTube:https://youtu.be/S1LPQE3K-YI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.