Belgische kernreactor Doel 1 wekt weer stroom op

30 december 2015 om 13:29
nl
De Belgische kernreactor Doel 1, net over de grens bij Ossendrecht, is woensdag weer 'aangezet' en op het elektriciteitsnet aangesloten. Dat heeft de elektriciteitsmaatschappij Electrabel bevestigd.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

De reactors Doel 1 en Doel 2 stammen uit 1975. Ze zouden na veertig jaar dichtgaan maar de Belgische regering heeft besloten ze tot 2025 in gebruik te houden. Doel 2 werd op 24 december weer opgestart.
BezwaarMilieuorganisatie Benegora, de gemeente Bergen op Zoom en de provincie Zeeland hebben bezwaar aangetekend tegen het heropstarten van de omstreden kerncentrale. De levensduurverlenging van de reactoren zou in strijd zijn met internationale verdragen.
Minister Johannes Remmel van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen riep België dinsdag op om 'probleemreactoren' te sluiten en helemaal te stoppen met kernenergie. Volgens Remmel is het onbegrijpelijk dat de Belgische toezichthouders 'bij alle ongelukjes, al het aan- en uitzetten zwijgzaam blijven en nog niet hebben besloten die dingen uit te schakelen'.
Russisch roulette"Zo lang die brokkenreactoren stroom opwekken, is het gevaar van nucleaire storingen niet uitgesloten'', klaagde Remmel. Volgens hem speelt de Belgische regering 'Russisch roulette'.
Reactor Doel 3 werd donderdag nog stilgelegd wegens een lek aan een lasnaad in het niet-nucleaire gedeelte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.