58-jarige Myra zoekt haar biologische vader: 'De tijd dringt'

31 december 2015 om 12:47
Myra en haar moeder.
Myra en haar moeder.
Een foto, een naam, iets. Zelfs het kleinste beetje informatie kan de 58-jarige Myra Versprille helpen om haar biologische vader te vinden. En de tijd dringt. "Als ik één wens mag doen voor het nieuwe jaar: weten wie mijn biologische vader is." En dus roept ze de hulp in van de Brabanders.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Myra was veertien jaar oud toen ze tijdens een logeerpartijtje van een vriendinnetje hoorde dat haar vader niet haar biologische pa was. In eerste instantie leek het een ordinaire Brabantse roddel. Tot er meer aan de hand bleek. Myra's wereld stortte in.
"Wat mijn vriendinnetje vertelde, was traumatisch voor me. Daarna verzamelde ik al mijn moed om naar mijn ouders toe te gaan. Zij ontkenden dat mijn vader niet mijn biologische vader was. Maar ik wist, puur op gevoel, dat er iets niet klopte."
'Ik schaamde me'Iedereen in de familie hield de kaken stijf op elkaar. En dus vroeg Myra haar geboorteakte op. Daarop stond dat haar 'opvoedvader' Myra aan had genomen als dochter. Later bevestigde haar moeder dat hij inderdaad niet haar biologische vader is. Maar ze wilde niet zeggen wie dat dan wél is.
En dus zweeg Myra jarenlang over haar familie en haar afkomst. Tegen niemand vertelde ze haar diepste geheim. "Je moet je voorstellen: ik schaamde me er vreselijk voor. Ik voelde me dom. Dom om niet te weten wie mijn vader is."
Maar het knaagde. Een stukje van de biologische identiteit miste. En dus zocht Myra verder. Naar iets wat ook maar een flard informatie kon opleveren. "Mijn moeder, nu 85 jaar oud, wil nog steeds niets zeggen. Waarschijnlijk omdat het een schande is dat een andere man de vader is."
'Iedereen wist ervan'Myra werd op 8 juli 1957 geboren in Amsterdam. Haar Brabantse moeder was daar naartoe verhuisd om er te werken als verpleegster. Na tweeënhalf jaar in een kindertehuis in Amsterdam te hebben gewoond, woonde Myra bij een oom en tante in Roosendaal.
Toen Myra bijna vier jaar oud was, trouwde haar moeder met haar opvoedvader en verhuisden ze naar de Sint Antoinedijk in Oud-Gastel, waar ook het ouderlijk huis van de moeder van Myra staat. "Als iemand ineens met een kind terugkomt in Brabant, dan is dat een roddel. Iedereen wist ervan."
En precies díe verhalen hoopt ze nu te horen. "De tijd dringt. Ik ben zelf inmiddels 58 jaar oud en mijn vader is waarschijnlijk net zo oud als mijn moeder, als hij nog leeft."
'Ik kan niets linken'De moeder van Myra was in Italië voor een vakantie. Via de verhalen weet ze al dat haar vader mogelijk van Italiaanse komaf is. Misschien leerde haar moeder haar vader kennen tijdens een vakantie. "Maar hij kan ook een arts zijn geweest met wie mijn moeder als verpleegster heeft samengewerkt in Amsterdam."
Myra deed op Facebook een oproep om meer over haar vader te weten te komen. "Velen gaven de tip om naar het televisieprogramma Spoorloos te gaan. Maar meestal hebben de mensen in dat programma al een aanknopingspunt. Een foto, een plek of een persoon. Ik kan mijn informatie aan niets of niemand linken."
'Weet hij van me?'Met de zoektocht op Facebook hoopt Myra in het nieuwe jaar haar vader te kunnen vinden. "Het is fijn om te weten wie hij is. Een stukje bevestiging. Meer wil ik nog niet. Dat ligt bij mijn vader. Weet hij van me? Weet zijn gezin van me?"
Onvergetelijk zou het zijn als Myra het jaar kan beginnen met de wetenschap dat ze haar vader leert kennen. Help haar om na 44 jaar eindelijk antwoord te krijgen. Deel haar verhaal. Het zou 2016 tot een prachtig jaar voor Myra kunnen maken.

Wachten op privacy instellingen...