Jelle Klaasen naar kwartfinale WK darts na zinderende wedstrijd tegen Phil Taylor

31 december 2015 om 00:16 • Aangepast 21 november 2020 om 13:44
De Cobra doet het gewoon. Jelle Klaasen heeft woensdagavond tijdens een zinderende wedstrijd gewonnen van zestienvoudig kampioen Phil Taylor. Daarmee bereikt hij de kwartfinale van het WK Darts.
Profielfoto van van der Linden Sid
van der Linden Sid

Eerste set voor KlaasenEen pijlsnelle start van Jelle Klaasen in deze wedstrijd. Geconcentreerd zet hij de eerste set op zijn naam. Het zelfvertrouwen dat Klaasen daarmee oogst zal hij nodig hebben. Taylor twijfelt weliswaar, maar laat zo nu en dan zijn oude vernietigende vorm zien.
Taylor pijlsnel in tweede setMet 3-0 walst Taylor in de tweede set over Klaasen heen. Klaasen mist twee darts waardoor Taylor de eerste twee legs al snel op zijn naam kan schrijven. Een ogenblik later verzilvert Taylor zijn tweede set kinderlijk eenvoudig.

Set drie is voor KlaasenKlaasen kan zijn derde set behouden. De eerste twee legs schrijft hij niet al te lastig op zijn naam, het intikken van de derde is wat lastiger. Als Taylor dan een leg pakt, lijkt de setwinst voor Klaasen minder eenvoudig. Het duurt daarna lang voordat de set beslist wordt. Een 180 voor Klaasen kan het tij keren. Als Taylor dan zijn laatste kans (dubbel 5) mist, is de set voor Klaasen.

Klaasen mist kansen in vierde setJelle Klaasen staat sterk te spelen tijdens de vierde set. De eerste twee legs weinig bijzonderheden. Als het 1-2 staat springen de kansen tussen Klaasen en Taylor op en neer. Klaasen krijgt vier darts om de set te pakken, maar Taylor gaat er vandoor met een leg. Het staat 2-2 maar uiteindelijk is het Taylor die uitgooit.

Set vijf: sterke KlaasenKlaasen is in deze set de meester. Met 0-3 klopt hij Taylor, maar de laatste leg is niet zo vanzelfsprekend. Dankzij de druk die Klaasen op de laatste leg zet, weet hij Taylor uiteindelijk toch te verslaan.
Taylor klopt Klaasen in zesde set De afstand die Klaasen creëert na de vijfde set werpt zijn vruchten af in het begin van set zes. Met weinig moeite kan Klaasen de eerste leg halen, slechts twee legs staan dan tussen hem en de triomf. Maar Taylor heeft geluk en pakt het initiatief terug in de set. Twee keer 180 helpt het zelfvertrouwen van Taylor flink op weg. De hete adem is weer terug in de nek van Klaasen.
Zoals het de hele wedstrijd typeert, is ook de beslissende leg in de zesde set een nek-aan-nek race. De D17 die Klaasen mist, was zijn ticket naar de kwartfinale. Maar de set is voor Taylor.

Zinderende finale voor KlaasenHoe de zesde set voor Klaasen gunstig begon, is het Taylor die het begin van set zeven schittert. Met een snelle eerste leg zet hij Klaasen op achterstand. Die moet snel de rug rechten, maar dat gaat niet snel genoeg. Ineens is het Taylor die nog maar één leg is verwijderd van overwinning. Taylor heeft de Brabander in de wurggreep. Na een aantal zinderende minuten vol gemiste kansen kan Klaasen toch een leg pakken. Hij moet er nog een om de achterstand in te halen en dat lukt. Zijn D18 zet de telling legs op 2-2.
In de laatste legs is het toch Klaasen die Taylor afdroogt, waarmee hij de meest succesvolle darter ooit uitschakelde. "Alles voor het publiek", lacht Klaasen na de vraag van RTL waarom hij het zo spannend moest maken. "Ik maakte het mezelf heel moeilijk", blikt de Alphenaar terug. "Een paar keer 180 redde me op het goede moment. Gelukkig was ik net iets beter dan Taylor."

Klaasen is de tweede Nederlander in de kwartfinales van het WK, die op 1 januari worden afgewerkt. De Engelsman Alan Norris is de volgende tegenstander voor hem. Raymond van Barneveld neemt het na de winst op Van Gerwen op tegen de Engelsman Michael 'Bully Boy' Smith.