Video

Oirschot en Best tegen snelheidsverhoging naar 130 kilometer, 'We worden niet serieus genomen'

31 december 2015 om 11:09
nl
Het plan om de maximumsnelheid op veel Brabantse snelwegen te verhogen, stuit op veel weerstand van de gemeenten. Nadat enkele gemeenten al protest aantekenden, geven nu ook Oirschot en Best aan fel tegen de verhoging te zijn. Ze voelen zich overvallen en gepasseerd door de landelijke politiek.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Oirschot voelt zich overrompeld, omdat de gemeente naar eigen zeggen onlangs nog werd uitgenodigd tot een gesprek om de weg tussen knooppunten Batadorp en De Baars in 2020 te verbreden. Volgens de gemeente loopt de landelijke overheid met het voorgenomen besluit op de zaken vooruit.
'Niet serieus genomen'In een stellige brief [PDF, 20kB] tekent Oirschot bezwaar aan bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Deze volgorde geeft ons en omwonenden, die zich ernstige zorgen maken over milieuhinder en gezondheidsaspecten rondom de A58, het gevoel niet serieus te worden genomen in onze belangen."
Volgens Oirschot tast het voorgenomen plan tot het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur het lokale vertrouwen in het besluitproces aan. Daarnaast vreest ze voor onnodige discussies. "Wij verzoeken u dan ook om vooruitlopend op de daadwerkelijke verbreding van de A58 af te zien van het verhogen van de maximumsnelheid op dit wegvak."
Meer gemeenten tegenEerder bleek al dat de gemeenten Boxtel, Geertruidenberg, Oosterhout en Werkendam faliekant tegen de verhoging van de maximumsnelheid zijn. Zij vrezen dat de verhoging van 120 naar 130 kilometer per uur leidt tot een hoger brandstofverbruik, meer vervuiling en meer geluidoverlast.
Ook de gemeente Best uit binnenkort haar onvrede over de voorgenomen plannen, zo bevestigde een woordvoerder tegenover Omroep Brabant. "De gemeenteraad heeft hierover onlangs gesproken. Wij zijn van plan om komend jaar een brief te sturen."
Stijging stikstofdioxideMet de protestacties van de gemeenten lijkt het onzeker of de snelheidsverhoging in februari doorgaat. De bedoeling is dat op veel Brabantse snelwegen de snelheid omhoog gaat. Volgens Milieudefensie leidt dit tot een flinke stijging van de uitstoot van stikstofdioxide.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.