V&D failliet verklaard, ontslag voor 10.000 werknemers

31 december 2015 om 16:32
nl
Warenhuisketen V&D is failliet verklaard. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag op de laatste dag van het jaar het faillissement uitgesproken, zo maakten de bewindvoerders van het bedrijf bekend.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

Het noodlijdende V&D heeft nu 62 vestigingen, waarvan acht in Brabant. Ongeveer 10.000 mensen verliezen door het faillissement hun baan.
Financiële problemen V&D vroeg en kreeg vorige week al uitstel van betaling, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen.
Eerder dit jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar zover kwam het niet.
Kans op doorstart    Volgens de bewindvoerders vergroot het faillissement de kans op een doorstart van het bedrijf. In de komende weken moet blijken of met geïnteresseerde partijen inderdaad een overeenkomst valt te sluiten. In de tussentijd blijven de warenhuizen, La Place-restaurants, het distributiecentrum en de hoofdkantoren van V&D open. Het loon van de werknemers wordt betaald door het UWV.
Schouders eronderTopman John van der Ent van V&D heeft een brief aan al het personeel geschreven waarin hij oproept ‘met z'n allen de schouders eronder te blijven zetten om van een doorstart van het bedrijf een succes te maken'. RTL Z zette de brief op zijn website.
De V&D winkels en de restaurants van La Place blijven voorlopig volop in bedrijf, schrijft Van der Ent. “Dat is nodig om de kansen op een snelle doorstart van V&D en La Place zo groot mogelijk te maken. Natuurlijk zal iedereen voor zijn of haar werk ook in de komende periode worden betaald. Het UWV neemt de salarisbetaling over.”
Dieptrieste zaakDe vakbonden CNV en FNV vinden het faillissement een trieste zaak voor de medewerkers. “Het faillissement van V&D komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is dieptriest”, zei FNV-bestuurder Niels Suijker. Door het op oudjaarsdag uitgesproken faillissement verliezen de 10.000 werknemers van V&D formeel hun baan. Ze worden de komende zes weken doorbetaald door het UWV.
In de tussentijd werken de bewindvoerders van V&D aan een doorstart. “Maar het is heel onzeker wat dat oplevert”, zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer. “Het schijnt allemaal heel ingewikkeld te liggen. Ik verwacht niet dat er op heel korte termijn duidelijkheid is.”
Economie-verslaggever Raul Cartens verwacht dat de grootste klappen in de kleinere vestigingen van het warenhuis gaan vallen. "De vestigingen  in steden als Uden, Oss, Bergen op Zoom en Roosendaal gaan het ongetwijfeld voelen. Het winkelhart in die steden wordt op alle fronten zwaar getroffen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.