Meer dan zeventig vuurwerkslachtoffers in Brabantse ziekenhuizen: ook 78 alcoholslachtoffers

1 januari 2016 om 17:50
nl
In elk geval 72 mensen zijn tijdens de jaarwisseling in de verschillende Brabantse ziekenhuizen binnengebracht met verwondingen veroorzaakt door vuurwerk. In zeker vier gevallen gaat het om ernstig letsel. In de verschillende ziekenhuizen in onze provincies kwamen tijdens de jaarwisseling ook 78 alcoholslachtoffers binnen. Daar zaten zeker negen minderjarigen bij.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Het Amphia Ziekenhuis in Breda telde tien vuurwerkslachtoffers en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond vier. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch kwamen dertien vuurwerkslachtoffers binnen, in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg twaalf, in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven drie en in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop één. In het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer kwamen geen vuurwerkslachtoffers binnen.
Het Bravis Ziekenhuis meldde over de locaties in Bergen op  Zoom en Roosendaal in totaal 12 vuurwerkslachtoffers. Het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven kreeg vier slachtoffers binnen bij de Spoedeisende Hulp. In het ziekenhuis Bernhoven in Uden hebben zich tijdens de jaarwisseling 13 mensen gemeld met vuurwerkverwondingen.
Volgens het Amphia in Breda gaat het in twee gevallen om vuurwerkslachtoffers die blijvende schade overhouden aan hun verwondingen. Deze slachtoffers zijn overgebracht naar het Oogziekenhuis in Rotterdam.
Vanuit het JBZ in Den Bosch werd één patiënt met ernstige ademhalingsproblemen als gevolg van vuurwerk naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft het over een patiënt met ernstig letsel, brandwonden in het gezicht.  
Minderjarige slachtoffersEén van de vuurwerkslachtoffers die in het ziekenhuis in Breda is behandeld, is minderjarig. Dit was in Helmond ook het geval. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven telde twee minderjarige slachtoffers en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft het over zes slachtoffers jonger dan vijftien.
In Den Bosch kwamen in elk geval zeven minderjarige vuurwerkslachtoffers binnen. Volgens een woordvoerder van dit ziekenhuis is het aantal slachtoffers als gevolg van vuurwerk veel lager dan vorig jaar. Toen telde het JBZ 45 vuurwerkslachtoffers.
AlcoholvergiftigingBehalve de vuurwerkslachtoffers werden in Breda ook acht mensen binnengebracht met verschijnselen van vergiftiging als gevolg van alcohol- en drugsgebruik. Ook hierbij was een minderjarige. In totaal gaat het volgens het ziekenhuis dus om achttien patiënten met zogenoemd ‘oud& nieuw-gerelateerd letsel’. Eén meer dan vorig jaar.
In het Elkerliek in Helmond werden vijf volwassenen met een alcoholvergiftiging binnengebracht. Het JBZ in Den Bosch telde elf slachtoffers met alcoholvergiftiging waarvan vier ernstige gevallen. Het St. Anna in Geldrop meldt zeven gevallen van alcoholvergiftiging, veelal in combinatie met drugsgebruik. In vijf gevallen gaat het om slachtoffers jonger dan achttien.
Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werden tien volwassen alcoholslachtoffers binnengebracht. En in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg kwamen 28 patiënten binnen die te veel hadden gedronken, onder wie twee minderjarigen. Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer meldt twee alcoholslachtoffers, onder wie één minderjarige.
In het Bravis Ziekenhuis is een persoon binnengebracht met een alcoholvergiftiging. Het Bernhoven Ziekenhuis en het Maxima Medisch Centrum kregen ieder drie patiënten met een alcoholvergiftiging binnen.
'Goed verlopen nacht'Het ziekenhuis in Breda spreekt van ‘een drukke, maar goed verlopen nacht’. Er is geen sprake geweest van agressie richting medewerkers van het ziekenhuis. Dit geldt ook voor het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het Maasziekenhuis Pantein.
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis moest de politie één keer in actie komen. Een agressieve patiënt werd meegenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.