‘Omstreden bendeleider leverde vuurwapens voor moord Jaap Zillig en Pieter Vos uit Wijk en Aalburg'

1 januari 2016 om 17:11
nl
Bij de recherche is vorig jaar ‘betrouwbare informatie’ binnengekomen over de dubbele moord op Jaap Zillig (53) en Pieter Vos (47) uit Wijk en Aalburg. Comert E., een leider van een beruchte groep Amsterdamse criminelen, zou de wapens hebben geleverd aan twee jongemannen die de Brabanders bij het Van der Valk-hotel in Houten (Utrecht) van het leven beroofden.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Over die ‘betrouwbare informatie’ beschikt de Criminele Inlichtingeneenheid van de politie. Comert E., een oude bekende bij de politie, zou de wapens hebben geleverd aan een bekende Amsterdamse topcrimineel. Die zou ze weer hebben doorgegeven aan de huurmoordenaars.
Cold caseDe schietpartij in Houten van vier jaar geleden is tot op de dag van vandaag nog steeds niet opgelost. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland kan inhoudelijk weinig zeggen over het huidige onderzoek naar de dubbele moord, omdat het op dit moment ‘cold case’ is.
Het vermoorde duo Vos en Zillig bleek jaren actief te zijn geweest in de drugswereld. Volgens de politie had het tweetal in het hotel een afspraak over verdovende middelen. Uiteindelijk werden ze vlak voor de ogen van tientallen gasten van een restaurant op kille wijze neergeschoten. Voor de recherche in Utrecht is het nog altijd onduidelijk met wie zij hadden afgesproken.[YouTube:body:https://youtu.be/6z1k7Y-g70Y]SigarettensmokkelZillig, een volle neef van modeontwerper Mart Visser, werd in 2006 tot drie jaar celstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van sigaretten. Zijn kameraad Pieter Vos runde jarenlang een camping in Wijk en Aalburg en was eigenaar van een bedrijf dat bouwmachines en machinisten verhuurt. In het dorp gonsde het al jaren van de geruchten dat de twee vrienden actief waren in het criminele milieu.
De kans is groot dat de inmiddels slepende moordzaak nooit wordt opgelost. Volgens misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink is zeker één van de twee daders inmiddels zelf vermoord. [YouTube:body:https://youtu.be/DW1p4FRCdrY]
BewakingsbeeldenOpsporingsprogramma’s Bureau Brabant en Opsporing Verzocht hebben meerdere keren aandacht besteed aan de geruchtmakende moordzaak. Er zijn opnames van de schietpartij, maar die zouden te gruwelijk zijn om publiek te maken.
Tegen Comert E. loopt op het moment een omvangrijk onderzoek naar wapenhandel. De Amsterdammer zou de leider zijn van de wapenbende rond Jan B. uit Hulten. De advocaat van Comert E. was onbereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.